LEGENDARNI KOMIČAR NA SFF-U: Govor Johna Cleesea nakon preuzimanja nagrade Počasno srce Sarajeva

Bosna i Hercegovina
LEGENDARNI KOMIČAR NA SFF-U: Govor Johna Cleesea nakon preuzimanja nagrade Počasno srce Sarajeva
Srijedu, 16.08.2017. godine, na 23. SFF-u, obilježio je dolazak Johna Cleesea, 77-godišnjeg britanskog glumca i scenariste, legendarnog komičara koji je svoju popularnost stekao ulogama i doprinosu u humorističkom serijalu „Leteći cirkus Montya Pythona“ i „Fawlty Towersa“ te dugometražnim filmovima „Monty Python i Sveti Gal“, „Brianov život po Monty Pythonu“ i „Riba zvana Wanda“.

Srijedu, 16.08.2017. godine, na 23. SFF-u, obilježio je dolazak Johna Cleesea, 77-godišnjeg britanskog glumca i scenariste, legendarnog komičara koji je svoju popularnost stekao ulogama i doprinosu u humorističkom serijalu „Leteći cirkus Montya Pythona“ i „Fawlty Towersa“ te dugometražnim  filmovima „Monty Python i Sveti Gal“, „Brianov život po Monty Pythonu“ i „Riba zvana Wanda“. 

„Leteći cirkus Montya Pythona“ jedna je od najutjecajnijih TV serija svih vremena. 

Cleese je sa psihijatrom Dr. Robinom Skynnrom napisao i dvije knjige „ Kako preživjeti svoju porodicu“ i „ Kako preživjeti život “, koje su postale bestseleri, a u kojima su se dotakli psihologije, psihijatrije i njihove primjene u životu. Cleese je i gostujući profesor na Univerzitetu Cornell.

Prije projekcije filma „ Riba zvana Wanda“ koji datira iz 80-tih godina, Cleeseu je uručena nagrada Počasno Srce Sarajeva za izniman doprinos filmskoj umjetnosti. 

cleese-2

„Zaista je divno biti ovdje. I danas kad sam razgovarao sa direktorom Festivala, zamolio sam ga da me pozove ponovo a on je rekao : „Da li želiš biti dio žirija Festivala?“ ,i ja sam rekao : „ Da.“ Ovo je zaista velikodušna nagrada, čak mi je neugodno biti stavljen u istu kategoriju sa nekima koji su prethodno dobili Srce Sarajeva, poput Robert de Nira, Martin Sarkozyja, ili Stephen Frearsa, ali ja je prihvatam ne toliko kao filmska ličnost već kao komičar jer u ovom vremenu svjetske historije nikada nam više nisu trebali komičari.„ – izjavio je Cleese nakon preuzete nagrade. 

Na kraju se sarkastično-gorko našalio : „Kada sam došao ovamo, mnogo sam se uplašio. Naime, nekolicina velikih, bezosjećajnih muškaraca me svuda pratila rekavši mi da su obezbeđenje. Pitao sam ih od čega me čuvaju, jer ja sam 77-godišnji britanski komičar koji će svakako umrijeti za godinu – dvije, čega se boje da ću uraditi. Oni su mi onda rekli da oni mene štite na što sam ja rekao da sam mislio da mene u Sarajevu vole. A onda sam se sjetio razloga. Znam zašto me čuvaju. Postoji plan da me neko upuca i trude se da ne dozvole ikome da to sprovede u djelo bar ne u toku trajanja ove ceremonije.  Ako mislite da je to pretjerivanje, znate, ljudi u Sarajevu su bili ubijani prije."

 

(Novi.ba)

Ne propustite