Kako ih se riješiti? Poplava donijela faraonske mrave koji napadaju zgrade

Bosna i Hercegovina
Kako ih se riješiti? Poplava donijela faraonske mrave koji napadaju zgrade
.

Nadležni kažu da mnoge zajednice etažnih vlasnika ne provode zakonom propisanu deratizaciju, dezinsekciju i dezinfekciju (DDD).

Stručnjaci navode da mrava svake godine sve više, jer mnogi prostori, garaže i podrumi nisu dobro očišćeni poslije poplava prije 3 godine.

- Plavna voda donijela je faraonske mrave i njima je idealno leglo u poplavnom mulju koji nije očišćen. Tu se množe i idu dalje proširujući svoju zajednicu - kaže Obrad Pejić, viši sanitarni tehničar.

Objašnjava kako i sami građani utiču na rasprostranjenost žohara i mrava, jer ih nepažnjom često unesu u stanove. Ubrzo se stvaraju kolonije, a posebno u onim objektima gdje se DDD mjere ne provode redovno.

- Propisano je dva puta godišnje, ali bez obzira na moguće sankcije veliki broj zgrada se ovoga ne pridržava. Ne shvataju da takvim postupcima štete i drugima - objašnjava Pejić.

Prema njegovim riječima, otrov je prepreka oko 3 mjeseca, ali ukoliko se u susjedstvu ne iskorijene kolonije, one se proširuju i na zgrade u kojima je izvršena dezinsekcija čim otrov počne da slabi.

U Udruženju građana “Toper“ ističu da gradska uprava još uvijek nije napravila analizu koliko je zajednica etažnih vlasnika registrovano i koliki broj postojećih je zapravo aktivan.


- Čast izuzecima, ali i oni koji su registrovani kao glavne teme provode prikupljanje sredstava za stubišno svijetlo i naplatu vode. Za sada nismo obavješteni da je nekome izrečena kazna - kaže Snežana Šešlija, predsjednik “Topera“.

Ona dodaje da nadležni, istovremeno, ne obavještavaju predstavnike ZEV o tome šta su njihove obaveze. Ističe da je Zakon o održavanju stambenih zgrada predvideo i uvođenje privremenog upravnika u zgradama koje ne rade svoj posao po slovu zakona, ali da još nisu obavješteni kako se to negdje desilo.

- I zato imate ovakvo stanje, strašno, grozno i stvarno mi nije jasno kako ne dođe do veće zaraze - jasna je Šešlija.

Građani se pored žohara, bubarusa i mrava žale na pacove i miševe, ali i agencije koje provode DDD mjere.

Čak i kad se pridržavaju zakona i plate postavljanje otrova često dolazi do problema.

- Mi redovno provodimo dezinfekciju, ali žohara i mrava i dalje ima, a kad su uništavali pacove i miševe, uz njih su potrovali i golubove i ostavili da ih mi čistimo - priča Radmila Milačak, koja stanuje u Nemanjinoj ulici.

Mravi osjete miris mesa i hljeba

Viši sanitarni tehničar Obrad Pejić pojašnjava da nova sorta mrava, koja se u Doboju pojavila od 2014. godine ne napada mjesta sa šećerom i slatkim proizvodima, već potpuno suprotne namirnice.

- Napadaju prostorije u kojima se osjeti miris mesa. Zajedničko im je sa drugim mravima da traže hljeb, ali u daleko većoj mjeri - pojašnjava Pejić i dodaje da u stanove ulaze bez problema krećući se najčešće po toplovodnim i vodovodnim cijevima.

Ne propustite