IAKO BI TREBALO, IZGLEDA DA NEKI NE ZNAJU: Pogledajte kako je Alija Izetbegović govorio o Titu!

Aktuelno
IAKO BI TREBALO, IZGLEDA DA NEKI NE ZNAJU: Pogledajte kako je Alija Izetbegović govorio o Titu!
.

Nakon izjave mladog vijećnika Stranke demokratske akcije (SDA) Tarika Dautovića, u kojoj je na svom Facebooku najavio promjenu imena sarajevske ulice Maršala Tita u ulicu Alije Izetbegovića, uslijedili su brojni komentari na društvenim mrežama.

Ali podsjetimo se kako je o Titu ( i njegovoj ulici) govorio predsjednik i osnivač SDA i prvi predsjednik nezavisne BiH – Alija Izetbegović.

“…Ja nisam nikad krio simpatije prema tom čovjeku, jer mi nije davao utisak nekog zloće-čovjeka. Imao sam utisak da je širok čovjek, otvoren prema životu, da je volio da živimo i da je puštao druge da ga žive, za razliku od drugih komunističkih rukovodilaca koji su bili više askete.

Znate i vi, pod asketama je teško, sami sebe izlažu patnji, pa to traže i od drugih ljudi. Tito je bio neka druga vrsta čovjeka. I tako, jednom riječju, nemam ja neki negativni odnos prema Titu. Vi znate, mi ovdje ni ulicu koja se zove po njegovom imenu nismo nikad predili, mada smo to mogli da uradimo.

Prošli smo kroz vrlo težak period od rata, kada je bilo takvih zahtjeva. Mi to nismo dali. Nisam ni ja dao to. Jednostavno ne smatram da historija počinje od nas. Taj čovjek je uradio neke značajne stvari, stvorio je jednu zemlju, ojačao je...” (Sakupljeni intervjui sa Alijom Izetbegovićem, u knjizi Mate Đakovića, Moji razgovori sa Alijom).

 

Ne propustite