Dodik: Stvari se zaoštravaju, RS mora zauzeti poziciju

Bosna i Hercegovina
Dodik: Stvari se zaoštravaju, RS mora zauzeti poziciju
.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik upozorio je da je NATO politička organizacija koja se miješa u unutrašnje stvari BiH i dodao da se u Republici Srpskoj sve više razmišlja o tome da se narod što skorije izjasni da li je za ulazak u NATO, kako bi se "ta priča završila" što se tiče Republike Srpske.

Govoreći o odluci Ustavnog suda BiH da odbaci apelaciju Pravobranilaštva Srpske kada je riječ o vojnoj imovini, te činjenicu da je NATO štab u Sarajevu pozdravio tu odluku, Dodik je napomenuo da je na djelu otimanje teritorije i imovine Republike Srpske, te nastavak zloupotrebe pravosudnog sistema, zbog čega RS mora zaštititi svoja prava i interese.

"Ovo je veoma ozbiljna stvar, dio je kontinuiteta udara na Republiku Srpsku, koju hoće da razvlaste od njene teritorije i imovine i u tom pogledu vidljiva je nit nastavka zloupotrebe pravosudnog sistema", rekao je Dodik.

On je naglasio da iza toga stoje predstavnici međunarodne zajednice, predvođeni Kancelarijom visokog predstavnika /OHR/, a da se u sve umiješao i NATO posredstvom svoje komande u BiH.

"NATO je politička organizacija i vidljivo je miješanje u unutrašnje stvari, i zato mi u Republici Srpskoj sve više razmišljamo o tome da već sada se odlučimo putem izjašnjavanja naroda o tome šta misli o NATO, kako bi se ta priča i na unutrašnjem planu, što se tiče Republike Srpske, završila", naveo je Dodik, napomenuvši da u Republici Srpskoj postoji konsenzus u vezi sa NATO, ali da ga "neki skriveno ruše".

On je ocijenio da se NATO odnosom prema ovoj odluci Ustavnog suda BiH definitivno svrstao na jednu stranu, a ta strana nije Republika Srpska, koja nema nikakvu obavezu da prati NATO u tom pogledu, prenosi Srna. 

Što se tiče ponašanja pravosudnih institucija na nivou BiH, kaže Dodik, koliko god oni likovali u ovom vremenu, moraju da znaju da time samo zabijaju klin u kovčeg BiH.

"Preko ovoga se sigurno neće proći, ovo je otimačina i razbojništvo najvećeg nivoa, ignorisanje međunarodnog prava i Dejtonskog sporazuma", upozorio je predsjednik Republike Srpske.

On je naglasio da ni visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, "koji se oglašava samo kada treba podržati muslimane", definitivno ne može biti sagovornik na pitanjima u BiH.

"U tom pogledu mislim da se stvari sve više zaoštravaju i da Srpska mora da zauzme svoju poziciju, a ona mora da bude apsolutna zaštita naših prava i interesa", poručio je predsjednik Republike Srpske.

NATO štab u Sarajevu pozdravio je odluku Ustavnog suda BiH o odbacivanju apelacije Pravobranilaštva Republike Srpske o vojnoj imovini, uz napomenu da ona nije dovoljna za aktiviranje Akcionog plana za članstvo /MAP/.

Iz NATO štaba podsjećaju da knjiženje 57 perspektivnih nepokretnih vojnih lokacija kao vlasništva BiH ostaje jedini uslov za aktiviranje MAP-a za BiH.

Ne propustite