VRUĆINE NE POPUŠTAJU: Objavljena prognoza za jesen na Balkanu, OVO SE ODAVNO NIJE DESILO!

Aktuelno
VRUĆINE NE POPUŠTAJU: Objavljena prognoza za jesen na Balkanu, OVO SE ODAVNO NIJE DESILO!
.

Accuweather objavio je prognozu za klimatološku jesen u Evropi, a prognoza se odnosi na septembar, oktobar i novembar.

Kada je Balkan u pitanju, septembar će biti iznadprosječno topao. U oktobru i novembru doći će do prekida suše. Suša koja traje u većem dijelu Italije i jugoistočne Europe bi se trebala, prema sezonskoj prognozi nastaviti i u ranu jesen, odnosno u septembru kada se očekuju i dalje iznadprosječne temperature i malo kiše. 

Oktobar i novembar donose kišovitije vrijeme, pa bi se suša mogla prekinuti. To će posebno olakšati situaciju poljoprivrednicima koji su već pretrpjeli veliku štetu od kasnog proljetnog mraza te ljetnih toplinskih valova, piše Crometeo.

download

Suša

Međutim, jug Italije i Grčku očekuje nastavak toplog vremena i sušnih uslova. I Španiju i Portugal očekuje nastavak sušnih uvjeta  tijekom jeseni. Tako će i dalje ostati povećana opasnost od šumskih požara koji su u tim krajevima već harali ovog ljeta.

Zapadne i središnje krajeve kontinenta, odnosno područja od Francuske, preko Njemačke do Poljske na početku jeseni očekuje, nakon kišovitog ljeta razdoblje stabilnijeg i sušnijeg vremena. Veći dio septembra se prognoziraju temperature iznad prosjeka. Potom se u listopadu očekuje kišovitije vrijeme. Novembar bi tim krajevima trebao donijeti  količinu oborine oko ili malo ispod prosjeka.

download-1

Požar u Grčkoj, 13. 8. 2017.

 

U novembru znatno hladnije

I područje Velike Britanije i Irske može očekivati topliji i sušniji septembar. Potom se prema kraju oktobra i u novembra očekuje  više oluja.  Očekuje se i utjecaj najmanje jednog ili više bivših tropskih sustava s Atlantika.

I područje istočne Europe (Baltičke države i Ukrajina) mogu očekivati toplije i sušnije vrijeme tokom septembra i oktobra. Potom se u novembru očekuje znatno hladnije vrijeme, uz pojavu prvih snježnih oluja (Ukrajina, Bjelorusija).

 

 

Ne propustite