Erdogan se naljutio na Njemačku zbog karikature

Svijet
Erdogan se naljutio na Njemačku zbog karikature
Turski predsjednik Redžep Taip Erdogan je ljut na Njemačku, što nije prvi put, ali ovoga puta zbog karikature, navodi njemački radio "Deutsche Welle".

Turski predsjednik Redžep Taip Erdogan je ljut na Njemačku, što nije prvi put, ali ovoga puta zbog karikature, navodi njemački radio "Deutsche Welle".

-Turski predsjednik bi, međutim, trebalo da bude opušten i tolerantan - smatra urednik redakcije DW na turskom Baha Gungor, koji piše da Erdogan sve češće rasipa energiju na trivijalnosti. 

-Tako je prije nekoliko dana izgrdio mlade ljude koji su pušili u jednom kafiću, a pred prvim čovjekom države nisu ugasili cigarete. Uvreda visočanstva! I to može da ima posljedice. Svaki novinar koji se usudi da kritički piše o Erdoganu, rizikuje da ostane bez posla. Svakoj medijskoj kući, koja ne pokaže predviđeno poštovanje, prijeti gnjev lidera države - komentira Gungor. 

Ocjenjujući da Erdogan u međuvremenu nastupa sa stavom osmanskog sultana, autor teksta piše da to znači - onaj ko drugačije misli, može da se pripremi za epilog. 

-To naravno funkcionira samo u Turskoj. U Evropi, gdje su mediji, sindikati, stranke i građanske inicijative pod zaštitom demokratskih prava, niko ne mora da se obazire na osjetljivost Erdogana - navodi Gungor. 

U ovom slučaju, prošle su pune tri godine otkako su dvojica karikaturista, povodom 50. godišnjice njemačko-turskog sporazuma o dolasku stranih radnika, u jednim tiražnim njemačkim novinama, objavili karikaturu o integraciji Turaka u Njemačkoj s jednim bavarskim vicem. Na njoj se vidi pseća kućica s imenom Erdogana i bijesan pas na lancu. To što je svojevremeno zabavljalo čitaoce novina, u međuvremenu je ušlo u školske knjige u Baden-Virtembergu, prenosi DW. 

-Karikaturisti mogu da se kritikuju, jer nisu vodili računa ili su svjesno ignorirali odnos pojedinih kultura, kao što je i turska, o mišljenju o psima. Psi su sasvim na dnu vrijednosne skale Turaka. Oni važe za prljave i dosadne. Nazvati nekog psa po Erdoganu, to je već provokacija puna nepoštovanja. Međutim, u modernim društvima medijske provokacije političara i stranaka spadaju u demokratsku svakodnevicu - često su na granici uvrede", navodi se u tekstu urednika redakcije DW na turskom. 

-Da se karikatura nije našla u školskim knjigama, to uopće ne bi bila tema. Kulminacija svega je poziv njemačkom ambasadoru u Ankari, zbog sitnice sa bijesnim psom. Erdogan, nažalost, ostaje udaljen od demokratske tolerancije i državničke suverenosti. On sve više zastranjuje kada je riječ o demokratiji, koju formira prema sopstvenim shvatanjima - ocjenjuje se u tekstu.

Ne propustite