Antibakterijski sapun je ipak OPASAN po zdravlje: Trudnice ne smiju da ga koriste, a ni djeca

Mame i bebe
Antibakterijski sapun je ipak OPASAN po zdravlje: Trudnice ne smiju da ga koriste, a ni djeca
.

Naučnici su otkrili da antibakterijski sapun sadrži toksične hemikalije i da izlaganje materice tim hemikalijama može da ostavi ozbiljne posljedice na fetus.

Ne pretjerujte sa sapunom, jer može ozbiljno da vam naškodi!

Hemikalija, nazvana triclokarban (TCC), prolazi kroz placentu i preko dojenja se prenosi na dijete, ukazuju studije.

Istraživači u Nacionalnoj laboratoriji Lorens Livermor, iz Kalifornije, rekli su da svakodnevna izloženost može da dovede do "nepovratnih" oštećenja vitalnih organa.

Do ovog otkrića došli su nakon pronalaženja ove hemikalije u telima ženki miševa, kod kojih je kao posljedica TCC -a došlo do promjena u u kilaži potomstva, koja se uvećala za 3%.

Takođe su ustanovili da deca mogu postati gojazna, ako je njihova majka koristila antibakterijski sapun tokom trudnoće.

TCC ometa lipidni metabolizam odnosno, usporava prirodno rastvaranje masti u tijelu.

"Pokazali smo da se TCC efikasno prebacuje sa majke na potomstvo, kako preko placente, tako i preko laktacije, "izjavila je Dr Heder Enrajt, vodeći autor studije.

Izlaganje u ranom životu ima potencijal da izazove nepovratne ishode zbog krhke prirode sistema organa i zaštitnih mehanizama u razvoju potomstva.

Dokaz

Studija je objavila prvi dokaz da TCC može lako proći sa majke na potomstvo,prenosi Telegraf. To je zabrinjavajuće, obzirom na to da je hemikalija jedna od najčešće otkrivenih zagađivača pronađenih u otpadnim vodama. Istraživači su takođe otkrili visoke koncentracije TCC u mozgu, za koje se ranije pokazalo da ometaju razvoj organa.

Nova studija prati izvještaj Univerziteta u San Francisku koji je ukazao na to da su antibakterijski sapuni beskorisni u ubijanju bakterija.

Više od 200 naučnika sastavilo je dokaze koji upozoravaju da hemikalije u takvim proizvodima mogu izazvati "više štete nego koristi.

Ne propustite