STRAVIČNO UPOZORENJE: Opasno oboljenje širi se Evropom, lijek ne postoji!

Svijet
STRAVIČNO UPOZORENJE: Opasno oboljenje širi se Evropom, lijek ne postoji!
.

Na području centranle i istočne Evrope širi se virusno oboljenje afrička kuga svinja (AKS), a zabilježena je u nekoliko evropskih država. 

Stručnjaci Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede objavili su na sajtu ministarstva priručnik i brošure za veterinare, vlasnike životinja i lovce kako bi ih upoznali sa AKS, bolešću, za koju do sada nije otkriven lijek. 

- Trenutno ne postoji vakcina ili terapija protiv virusa AKS - navode stručnjaci Uprave za veterinu. 

Bolest se širi kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama, ishranom svinja pomijama u kojima ima kontaminiranih ostataka hrane, kontaminiranom hranom i vodom, odjećom i obućom, kontaminiranim predmetima i opremom, prevoznim sredstvima, stajnjakom, leševima uginulih i zaklanih životinja, glodarima i insektima, navode oni, prenosi Tanjug. 

- Prema inforamcijama iz relevantnih međunarodnih institucija, biće potrebno više godina ili decenija da se formuliše vakcina protiv AKS - navode oni. 

Prema njihovim riječima virus u mesu uništava zagrijevanjem na temperatiri od 70 stepeni u trajanju od pola sata, dok se u krvo i serumu uništava pri djelovanju temperature od 60 stepeni u trajanju od 30 minuta. 

 

 

 

Ne propustite