NA SNAZI CRVENI ALARM, ALI NE ZBOG NEVREMENA: Nakon nezapamćenih vrućina, stiže nova muka!

Region
NA SNAZI CRVENI ALARM, ALI NE ZBOG NEVREMENA: Nakon nezapamćenih vrućina, stiže nova muka!
.

Nakon nezapamćenih vrućina koje su pogodile Srbiju, sada Beograđani imaju novu muku.

Naime, sa padom temperature ubrzano je cvjetanje ambrozije, i prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, u većem dijelu Beograda je na snazi crveni alarm i to sa tendencijom porasta.

Stručnjaci savjetuju oprez i ističu da alergije u nekim slučajevima mogu biti vrlo opasne i dovesti do pojave astme i gušenja! Alergen polen je u velikoj koncentraciji u vazduhu i otežava disanje, dolazi do peckanja i suzenja očiju, osipa po koži...

1261877-ambrozija-ff
 
- U odnosu na prošlu godinu, primjećen je porast broja pacijenata sa jačim alergijskim reakcijama, a tome pogoduje toplo vrijeme. Istraživanja u svijetu pokazuju da se i inače broj pacijenata povećava zbog zagađenja životne sredine.
 
Utvrđeno je i da postoji veza između nastanka alergije i savremenog načina života, koji podrazumeva stres, hormonalne poremećaje i nezdravu ishranu - objašnjava Mirjana Mitrović Josipović, koordinator za praćenje alergenog polena iz Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA), i dodaje da najveće probleme građanima zadaje polen breze, raznih trava, ali i ambrozije:
 
- Ono što se može uraditi je tretiranje ambrozije prije nego što procvjeta. Najveći izvor ovog polena je Vojvodina, koja se nakon žetve ne tretira na odgovarajući način, a taj polen se prenosi 100 kilometara od mjesta izvora.

 

(novi.ba/kurir.rs)

 

 

Ne propustite