OVU BILJKU SIGURNO IMATE U SVOM VRTU, a nemate pojma da može izliječiti ćelavost i reumu!

Porodica i zdravlje
OVU BILJKU SIGURNO IMATE U SVOM VRTU, a nemate pojma da može izliječiti ćelavost i reumu!
-

Ovu biljku koristili još drevni Grci, a i danas je vrlo jako popularna. 

U pitanju je ružmarin. 

Prema nedavnom istraživanju, ružmarin spriječava staranje i radi kao moćan antioksidant. 

Ima u izobilju flavonoida, spojeve koji poboljšavaju protok krvi u sva tkiva, jačaju krvne žile i potiču cirkulaciju. Stoga, može se koristiti za liječenje glavobolje, za poboljšanje memorije i stimulisanje rasta kose

Pozitivno utječe na probavni sistem i ljudi ga često koriste za liječenje zatvora, grčeva u trbuhu, probavne smetnje, te nepravilnu apsorpciju hranjivih tvari u crijevima. Naučno je dokazano da ekstrakt ružmarina stimulira izlučivanje žuči, ključan element u probavi masti.

Njegova protuupalna i antibakterijska svojstva se ne mogu zanemariti jer su vrlo snažni i imaju sposobnost liječenja infekcije uha, nosa, grla i bronhitis.

Pored toga, koristi se i kod liječenja umora i pruža olakšanje od bolova u mišićima, reumatizma i išisaja. 

Za vanjsku upotrebu, razrijedite ulje ružmarina s neutralnim uljem kao što je suncokretovo ulje i nanesite na zahvaćena područja. 

Ekstrakta ružmarina također promiče pravilan protok krvi na na kožu, sprječava gubitak kose i stvaranje peruti. Imajte na umu da djeca ne bi trebala koristiti ulje ružmarina. 

Trudnice bi trebale koristiti male količine. 

 

 

DA LI STE ZNALI  da mirisanjem ružmarina samo 5 minuta na dan možete znatno poboljšati svoje pamćenje, tačnije za čak 75%? 

Ružmarin sadrži prirodne kiseline koje pomažu u zaštiti ćelija i DNK-a od slobodnih radikala.

U nizu testova eterično ulje ruzmarina poboljšava pamćenje, od 60-75% – u usporedbi s ljudima koji nisu bili izloženi ulju.

Hemijski spoj 1,8-cineol je odgovoran za poboljšanu funkciju pamćenja.

Prema studiji, ispitanici koji su udisali ekstrakt ruzmarina prije obavljanja određenih poslova imali su niži nivo stresa, bolje raspoloženje, brzinu i preciznost na testovima.

Što se više 1,8-cineola apsorbira u krvotok, više je pozitivnih rezultata. 

 

Ne propustite