KRVAVI NEREDI: Troje mrtvih, na desetke ozlijeđenih, srušio se helikopter, vlada potpuni haos na ulicama

Svijet
KRVAVI NEREDI: Troje mrtvih, na desetke ozlijeđenih, srušio se helikopter, vlada potpuni haos na ulicama
.

Jedna osoba je poginula, a 19 ih je ozlijeđeno kad se jureći automobil u Charlottesvilleu u Virginiji, gdje se prosvjed održavao, zabio u skupinu kontraprosvjednika. Poginula je 32-godišnjakinja koja je prelazila cestu, piše CNN.

Troje mrtvih i 20-ak ranjenih rezultat je krvavih nereda koje su prouzrokovali ekstremni desničari i rasisti koji su tijekom cijele subote divljali po američkoj saveznoj državi Virginiji. Prosvjed koji je nosio ime "Ujedinimo desnicu", a kojeg su podržale brojne ekstremističke skupine vrlo je brzo prerastao u krvavi pir

Osim toga, poginula su i dva pripadnika snaga sigurnosti Virginije kad se srušio njihov helikopter koji je bio poslan da nadgleda situaciju u Charlottesvilleu. 48-godišnji pilot Jay Cullen i Berke M.M. Bates, koji je danas trebao proslaviti 41. rođendan, poginuli su u nesreći.

Guverner Virginije Terry McAuliffe žestoko je napao ekstremiste.

"Idite kući. Niste dobrodošli. Sramite se", poručio im je.

Osim žene koja je poginula i 19 osoba koje su ozlijeđene u zabijanju automobila u masu, policija je objavila da ima još barem 15 ozlijeđenih osoba u neredima. U međuvremenu policija već radi istragu o tome tko je prosvjede započeo i tko ih je organizirao.

"Srce mi je slomljeno, izgubljen je život. Pozivam ljude dobre volje -idite kući", poručio je putem Twittera gradonačelnik Mike Signer.

Veliki prosvjed održao se u subotu. No, aktivnosti su počele već večer prije kad su prosvjednici šetali oko lokalnog sveučilišta s bakljama. Baklje su, uz palice, štapove, štitove i kacige, i jučer tokom prosvjeda bile dio opreme prosvjednika. Jedan od glavnih razloga prosvjeda je uklanjanje spomenika generalu Robertu E. Leeju, jednom od vođa poražene Konfederacije u američkom građanskom ratu.

Spomenici u čast Leeju i drugim čelnicima Konfederacije, gubitničke strane u krvavom Američkom građanskom ratu koji je trajao od 1861. do 1865., postali su točka prijepora u Sjedinjenim Državama. Mnogi od njih već su uklonjeni ili preseljeni, dok ostalima, poput Leeju u Charlottesvilleu, gradu u središtu Virginije, prijeti slična sudbina, piše dpa.

Ne propustite