VIJESTI IZ SVEMIRSKE AGENCIJE: Veliki asteroid leti prema Zemlji

Svijet
VIJESTI IZ SVEMIRSKE AGENCIJE: Veliki asteroid leti prema Zemlji
.

Asteroid, koga su astronomi prvi put poslije pet godina uočili pomoću ESO teleskopa u Čileu, 12. oktobra će proći pored Zemlje i "promašiti" je za samo 44.000 kilometra.
Asteroid 2012 TC4 ima dimenzije između 15 i 30 metara, a njegov bliski prolaz pored Zemlje biće velika prilika da astronomi saznaju više o njemu, navodi Evropska svemirska agencija. 

"Mali asteroid koji će proleteti pored Zemlje 12. oktobra pružiće naučnicima dragocjenu priliku da nauče nešto više o njegovoj orbiti i sastavu", navodi se u saopštenju. 

On će se Zemlji približiti na razdaljinu koja je, otprilike, devet puta bliže od Mjeseca. 

Kada je otkriven 2012. godine, asteroid je astronomima zadao veliki broj pitanja. Zbog velike orbite, znali se da neće moći da ga prate pet godina i nisu bili potpuno sigurni koliko će se približiti Zemlji. Udaljenost od 44.000 kilometra je slična razdaljini najudaljenijih satelita u orbiti.

​Naučnici ističu da bi asteroid ove veličine, ukoliko bi ušao u Zemljinu atmosferu, proizveo isti efekat kao i meteorit koji je u februaru 2013. godine pao u Čeljabinsku. 

"Kampanja za posmatranje 2012 TC 4 je dio šire međunarodne inicijative koju predvodi NASA. Ova kampanja je sjajna prilika da se provjere međunarodne sposobnosti za pronalaženje i praćenje objekata u blizini Zemlje, kao i za provjeru naših mogućnosti za davanje zajedničkog odgovora na realnu prijetnju od asteroida", navela je ESA.

Ne propustite