TEMA DANA/ APSURDISTAN: Političari u BiH svečano otvarali trotoar, semafor, kružni tok...

Bosna i Hercegovina
TEMA DANA/ APSURDISTAN: Političari u BiH svečano otvarali trotoar, semafor, kružni tok...
.

Dok građani u Bosni i Hercegovini muče muku sa teškim životnim prilikama, političari u Bosni i Hercegovini umjesto da se posvete poboljšanju životnog standarda, medijske naslovnice pune "svečanim" otvaranjem trotoara, semafora, kružnih tokova...

Posljednji u nizu bizarnih "svečanih otvaranja" jeste onaj u Banovićima gdje je delagacija Vlade TK i nadležnih institucija svečano otvorila kružni tok.

kruzni-tok-banovici-svecano-otvorenje-foto-1

Iako je ovim kružnim tokom rješeno usko grlo u saobraćaju u centru grada, ne možemo a da se ne zapitamo da li je bila potrebna ovolika medijska pompa? Dok u drugim zemljama svečano otvaraju fabrike i rješavaju problem nezaposlenosti, naši političari presjecaju crvenu vrpcu na otvaranju kružnog toka.

Međutim, nije ovo jedini slučaj kad su političari pažnju javnosti zaokupili nečim sporednim i organizovali događaj kakav ni nadrealisti ne bi smislili.

 

SVEČANO OTVOREN SEMAFOR

U zeničkom naselju Crkvice u septembru 2012. godine svečano je otvoren semafor za slijepa i slabovidna lica. I za ovaj događaj se morala postaviti svečana vrpca, a koju je tada presjekao potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Svetozar Pudarić.

 

SVEČANO OTVOREN TROTOAR ISPRED ZGRADE PREDSJEDNIŠTVA 

trortoar

Svečani obilazak zvaničnika rekonstruisanog dijela trotoara ispred Predsjedništva BiH u Sarajevu, 2016. doslovno je postao "događaj godine". 

Taj događaj najavljen je iz Predsjedništva BiH u istom maniru kao da u BiH dolaze najviše zvanice drugih zemalja, gdje su novinari morali proći posebne mjere. 

Podsjećamo, izgradnja trotoara trajala je tri mjeseca, a koštala je oko 360.000 KM. 

No, da cijela situacija bude još apsurdnija, oko 30 ljudi je bilo u delegaciji koja je "predstavila" trotoar. 

Cijeli događaj posebno su ismijali korisnici društvenih mreža. Tako su korisnici Facebooka otišli korak dalje i napravili  "predsjedavajuću stazu slavnih u Sarajevu po uzoru na holivudsku." 

staza

 

U SARAJEVU OTVOREN PARKING SA STOTINU MJESTA 

Također, događaj kojem su prošle godine političari posvetili pažnju jeste svečano otvaranje parkinga na spoju ulica Topal Osman - paše i Vilsonovog šetališta u Sarajevu. 

Parking se nalazi u neposrednoj blizini Parka penzionera, a njegovo otvaranje finansirala je Općina Novo Sarajevo. 

Zanimljiv je komentar ispod članka o otvaranju parkinga, gdje je jedan korisnik interneta napisao: 

"Svečano otvoren parking? Ako ovako nastave uskoro će i konzerve svečano otvarat." 

 

 

 

Ne propustite