SEIZMOLOZI UPOZORAVAJU NA RAZORNE ZEMLJOTRESE: Ovoj zemlji u regionu prijeti velika opasnost!

Region
SEIZMOLOZI UPOZORAVAJU NA RAZORNE ZEMLJOTRESE: Ovoj zemlji u regionu prijeti velika opasnost!
.

Već tri dana potresi pogađaju region. Iako seizmolozi tvrde kako se ovi potresi uobičajeni, ali da je Srbija u većoj opasnosti od ostalih zemalja regiona, a da bi jačina zemljotresa mogla prelaziti preko 6,6 stepeni Richtera.

Branko Dragičević, zamenik direktora Republičkog sizmološkog zavoda Srbije, navodi za "Alo!" da seizmička opasnost na teritoriji Srbije postoji i ista je oduvijek - u centralnom dijelu države mogao bi da se desi najjači zemljotres, ali ne jači od šest stepeni Rihtera. Naravno, niko ne može da predvidi gdje će se ponovo zatresti i kada.

- Pripravnost nije na odmet. Poslije serije potresa u Hrvatskoj, u Srbiji se preksinoć dogodio samo jedan zemljotres, ne dva kako su mediji prenijeli, koji se osjetio u 23,17 časova, po lokalnom vremenu. Radi se o potresu 15 kilometara južno od Alibunara, u Banatu, jačine 3,8 stepena Rihterove skale.

- On nije mogao da izazove veću materijalnu štetu, a osjetio se u Vršcu, Pančevu, čak i u beogradskom naselju Karaburma, odakle nam se javio jedan čovjek. Nismo locirali sve zemljotrese u Hrvatskoj, samo četiri, što stoji i na našem sajtu. Registrujemo samo one jače. Juče smo zabilježili zemljotrese u Jadranskom moru, blizu Neuma - objašnjava Dragičević.

Njegov hrvatski kolega Tomislav Fiket kaže da takve situacije, kao što su se dogodile blizu Rijeke, nisu neuobičajene, ali da se ne mogu predvidjeti dalja dešavanja.

 

(Novi.ba/Alo.rs)

Ne propustite