STRAŠAN HAOS NAKON IZBORA: Ubijeno najmanje dvoje prosvjednika u nasilju. (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Svijet
STRAŠAN HAOS NAKON IZBORA: Ubijeno najmanje dvoje prosvjednika u nasilju. (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)
.

Kenijska opozicija osporila je privremene izborne rezultate po kojima je Uhuru Kenyatta pobjednik predsjedničkih izbora održanih u utorak, kazavši da su nepošteni te da bi oporbeni čelnik Raila Odinga trebao biti proglašen predsjednikom.
 
Policija je ubila najmanje dvoje prosvjednika u nasilju koje je izbilo nakon održavanja izbora. Prema privremenim rezultatima izbornog povjerenstva Kenyatta je dobio 54,2 posto glasova, a Odinga 
44,9 posto. Dosad su prebrojani glasovi u 40 262 birališta od ukupno 40 883.

 
Odingov Nacionalni super savez (NASA) rekao je da aktualni rezultati iz baze podataka izbornog povjerenstva pokazuju Odingovu pobjedu s oko 8 milijuna glasova prema 7,6 milijuna glasova za Kenyattu.

 
"Glasački sustav je hakiran"
 

"Rezultati pokazuju da je Kenyattina pobjeda prijevara te da se temelji na hakiranom sustavu kojemu kako bi se objavili predodređeni rezultati", navodi se u izjavi oporbe u četvrtak. Odinga je ranije iznio optužbu da su hakeri manipulirali glasačkim sustavom.
 
Predsjednik izbornog povjerenstva Wafula Chebukati priznao je da su hakeri pokušali ući u bazu podataka, no da nisu uspjeli. Međunarodni izborni promatrači objavili su da na izborima nije bilo puno nepravilnosti.
 
"Glasanje je dosljedno dobro provedeno" prema promatračima EU-a u oba sjedišta, vladinom i oporbenom, "bez znakova koji upućuju na centraliziranu ili lokaliziranu manipulaciju", objavila je 
promatračka misija EU-a. 

(Hina)

Ne propustite