MLADI I USPJEŠNI/Konjičanka Dijana Alibašić za Novi.ba: Ovo je sezona bordo vjenčanja; Sve što radim, radim sa puno ljubavi

Bosna i Hercegovina
MLADI I USPJEŠNI/Konjičanka Dijana Alibašić za Novi.ba: Ovo je sezona bordo vjenčanja; Sve što radim, radim sa puno ljubavi
.

Dijana Alibašić iz Konjica završila je Fakultet zdravstvenih studija, Univerziteta u Sarajevu, smjer Sanitarno inžinjerstvo, a nakon što je dobila zvanje diplomiranog sanitarnog inžinjera, upisala je i drugi ciklus studija nakon kojeg je stekla zvanje magistra zdravlja i ekologije.

U nemogućnosti da pronađe posao u svojoj struci, Dijana je odlučila da pokrene zanimljiv biznis, krenula je da pravi ukrase za vjenčanja i slatke tortice.

Dijana je za Novi.ba govorila o ovoj ideji, koliko kreativnosti i truda je porebno, ali imala je i savjet za sve mlade ljude koji žele da pokrenu vlastiti biznis.

20732733-467784590254675-805114893-n

 

NOVI.BA: Dok mnogi mladi ljudi, u nemogućnosti da pronađu posao u svojoj struci, napuštaju Bosnu i Hercegovinu, ti si odlučila da pokreneš vlastiti posao. Možeš li nam za početak reći kako je došlo do toga da praviš ukrase za vjenčanja i slatke tortice?

DIJANA ALIBAŠIĆ: Nakon završenog fakulteta, moja želja je bila da pronađem posao u struci, da radim ono za šta sam se školovala. Kao i većina mladih, koji završe fakultetsko obrazovanje, bila sam puna optimizma i tragala sam za zaposlenjem. Međutim ni nakon dvije godine, nisam bila te sreće da se zaposlim u struci. Tad sam odlučila da pokrenem nešto vlastitim rukama. Željela sam da se bavim nečim što će mi popuniti slobodno vrijeme i gdje ću svu svoju maštu i kreativnost pretvoriti u djelo. Najprije sam se odlučila da to budu svadbeni cvjetići jer u to vrijeme u našem gradu nije bio niko ko se bavio sličnim poslom. Za početak sam napravila par uzoraka cvjetića/revera za goste na vjenčanjima i objavila ih na svom FB profilu ( Dijana Alibašić (Svadbeni cvjetići Konjic)) koji sam napravila u tu svrhu, gdje ću i objavljivati svoje radove. Na početku je bilo jako teško, jer nisam bila upoznata sa materijalima od kojih se izrađuju cvjetići. Nisam bila upoznata ni sa tim gdje mogu pronaći sve potrebno za izradu cvjetića. Obzirom da je sve započelo u oktobru 2015.godine, a kad je sezona vjenčanja bila na samom kraju, nije bilo nekih posebnih interesovanja za moje radove. Tako sam počela da razmišljam šta bih mogla još dodatno da radim, što bi mi tokom tih mjeseci moglo donijeti neku zaradu. Htjela sam da iskoristim materijal za izradu cvjetića kojeg sam već dosta prikupila i došla na ideju da bih mogla izrađivati slatke tortice i poklone. Tu se pored slatkiša iskorištavaju i trakice, mašnice, cirkoni koji se sa druge strane  koriste i za izradu cvjetića. 

20732734-467784276921373-1561581352-n

 

NOVI.BA: Dan vjenčanja za svaku djevojku je najposebniji dan u životu, a tvoji ukrasi doprinose da sve bude savršeno taj dan. Koliko je truda i kreativnosti potrebno da se naprave buket, cvjetići, drugi ukrasi i gdje nalaziš inspiraciju? 

DIJANA ALIBAŠIĆ: Veliko mi je zadovoljstvo kada djevojke odaberu mene da svojim dekoracijama upotpunim njihov poseban dan. Za mene su detalji najbitniji i oni daju posebnost svakom komadu dekoracije koji napravim. U tom slučaju maksimalno se potrudim da svaki detalj bude na svom mjestu, te da sve bude uredno i precizno uradjeno i napravljeno. Mnogo truda  je potrebno da bi se uradile neke dekoracije. Recimo, brojčano, revera/cvjetića je uvijek najviše, te je za njih potrebno i najviše vremena da se naprave. Tu ima nekoliko faza izrade, sve se trakice izrežu na istu dužinu, zatim se vežu, pa se na njih lijepe cvjetići i na kraju ukrašavaju detaljima, iz čega se može zaključiti da je pored svega potrebno i puno strpljenja da bi se sve napravilo kako treba. Isti je slučaj i sa buketićima i drugim dekoracijama. 

Inspiraciju pronalazim svuda. Nekada mi je dovoljan spoj nekih boja, pa da u glavi osmislim  izgled nekog cvjetića, te čim imam materijal pri ruci, napravim to zamišljeno. Obično tako nastaju novi modeli cvjetića.

 

NOVI.BA: Kada su trendovi u ovoj godini u pitanju, šta mladenke najčešće traže? 

DIJANA ALIBAŠIĆ: Definitivno mogu reći da je ovo sezona bordo vjenčanja. Djevojke mi se najviše javljaju sa željom da izradim dekoracije u bordo boji, eventualno sa bijelim ili zlatnim dodacima. Trenutno mi među materijalima dominiraju bordo ruže, trakice za cvjetiće i mašne, tako da slobodno mogu da kažem da  će kod mene ovu sezonu obilježiti bordo boja, jer su buduće mladenke tako odlučile.

20707702-467784283588039-798279722-n

 

NOVI.BA: Ne praviš samo ukrase za vjenčanja, već se i na tvom profilu mogu naručiti slatke tortice, koje su idealne za poklone. Budući da je i za njih potrebna inspiracija i kreativnost, možeš li nam opisati kako nastaje jedna slatka korpica? 

DIJANA ALIBAŠIĆ: Ideja da izrađujem slatke tortice i poklone od slatkiša je došla spontano. Željela sam, da u mjesecima kada nisu aktuelna vjenčanja, radim nešto da upotpunim slobodno vrijeme i iskoristim materijale koje već imam. Tako sam za jedan rođendan izradila prvu torticu od Kinder čokoladica i slatkiša iz Ferrero asortimana. Kasnije su tu nastajale manje i veće tortice u obliku srca, kruga, tortice na sprat. Dosta ideja sam pronašla na internetu, a nekada jednostavno ideje dođu same, kada se u potpunosti date u nešto onda je dovoljno da uzmete par materijala i tako nastane jedan slatki poklon. 

 

NOVI.BA: Šta ti je najdraže u ovom poslu, te da li i dalje tražiš posao u struci?

DIJANA ALIBAŠIĆ: Na svaki cvjetić, ukras ili dekoraciju usmjerim punu pažnju i sve što radim, radim sa puno ljubavi. U nekim danima mi koncentracija toliko opadne i tada ostavljam sve. Ne želim da se moja „negativna“ energija u tim danima prenosi na dekoracije koje trebaju da krase najljepši dan u životu jedne djevojke. Jednostavno da bi ovo radili, ovo morate voljeti. Ne mogu izdvojiti niti jedan „proizvod“ koji radim da mi je najdraži, jer sve je nekako povezano i sve ide u istu svrhu,  Ali ono što mi daje snagu da idem dalje jesu moje zadovoljne djevojke. Kada se upoznamo i razmijenimo nekoliko riječi, kada mi kažu da im se sviđa ono što sam im napravila, to je za mene najdraže u ovom poslu.

I naakon 4 godine od završetka studija, i dalje konkurišem na oglase za zapošljavanje i tražim posao u struci. Prošla sam mnogo razgovora za posao, ali do sada nisam imala sreću da dobijem zaposlenje. 

 

20732973-467784233588044-1839055724-n

NOVI.BA: Za kraj, imaš li neku poruku za mlade ljude koji razmišljaju o pokretanju vlastitog biznisa?

DIJANA ALIBAŠIĆ: Mladima želim poručiti da iskoriste svoje vještine, hobije i poslovna iskustva i da krenu raditi ono što znaju. Neki vole prodavati, neki proizvoditi, neki pružat usluge, dakle da izaberu biznis koji odgovaa njihovoj osobnosti. Na početku će svakako biti teško, ali na svaki pad treba gledati kao na jedno novo iskustvo iz kojeg se može puno naučiti. Bitno je samo prepoznati talenat koji leži u svakom od nas i iskoristiti ga na najbolji način, i svakako ne odustajati poslije prve prepreke.

 

 

 

 

 

 

 

Ne propustite