Izašao iz mora krvavih nogu, napale su ga morske uši

Zanimljivosti
Izašao iz mora krvavih nogu, napale su ga morske uši
.

Doktori su poslije muku mučili kako bi zaustavili krvarenja, a vjeruju kako se radi o morskim ušima, piše news.com.au.

Naime, Šesnaestogodišnji Sam Kanizay iz mora na jugoistoku Melbournea je rasterećen izlazio na plažu. Nije ni slutio da su mu noge krvave i prekrivene, kako je kasnije objasnila njegova porodica, gomilom malih stvorenja.

- Plivam tamo svaki dan i nikad nisam vidio ovakvo nešto - rekao je spasilac Paul Duckett koji na plaži radi 16 godina.

Da se radi o rijetkoj pojavi potvrdio je naučnik Richard Reina.

- Morske uši ne žive u većim skupinama. Vjerovatno ga je napalo tek par njih, a čim su pustili malo krvi, priključili su se ostali. Sam je dugo stajao u hladnoj vodi i nije shvatio da mu uši grizu noge. Kada se ovo dogodi sperete ih ili jednostavno skinete bez ikakvih posljedica - veli on.

No, Samu su noge i dalje krvarile, u bolnici je, kaže mu otac, ispod mjesta gdje je sjedio ostala prava lokva krvi. Otac nije imao mira pa ih je na istom mjestu potražio, ulovio i snimio.

Sam nije prvi kojega su u Melbourneu napale morske uši. Prije dvije godine također na jugoistočnoj obali, i također u augustu napale su oca i sina. Izgrizli su ih po nogama, a kada bi ih saprali, krv bi i dalje tekla, a uši bi se i dalje migoljile.

Stručnjaci smatraju da ih morska struja nanese u specifičnim uvjetima, a za ovakve slučajeve krivica je na ljudima jer predugo stoje na istom mjestu. Reina upozorava kako su to povrh svega samo bezazlena bića.

- Poprilično su male i uglavnom jedu mrtve i umiruće životinje. Ako u vodi dugo stojimo na istom mjestu mogu početi gristi i naše noge - objašnjava Reina.

Ne propustite