Roditelji koji uspavljuju bebe na grudima prave fatalnu grešku

Mame i bebe
Roditelji koji uspavljuju bebe na grudima prave fatalnu grešku
.

Eksperti upozoravaju roditelje da nikako ne dozvole da im dijete zaspi na grudima, jer ova poza za 50 odsto povećava opasnost od gušenja. Veliki broj roditelja na ovaj način uspavljuju bebu i ostavi ih na grudima i kad zaspi, mnoge kulture širom svijeta parktikuju zajedničko spavanje, iako posljedice mogu biti fatalne ako i roditelj zaspe.

Roditelji koji zadremaju na sofi ili u fotelji dok drže svoje bebe povećavaju za 50 odsto rizik od Sindroma iznenadne smrti odojčeta (SIDS). SIDS je stanje kada dijete mlađe od godinu dana u krevetiću ostane bez života, a ne postoji nijedno objašnjenje zbog čega se to dogodilo.

Istraživanje koje je sprovedeno u Engleskoj i Velsu pokazalo je da je šestina beba koja je doživjela SIDS pronađeno na grudima odrasle osobe.


"Spavanje na sofi ili u fotelji sa bebom je jedna od najrizičnijih situacija. Ne samo da postoji rizik od nesreća ili gušenja, već može povećati rizik od SIDS-a do 50 puta", rekao je portparol udruženja "Lullaby Trust", prenosi "Indipendent".

Na ovaj način četvoromjesečnog sina izgubio je doktor Sem Hanke iz Kentakija, koji je satima nakon što se probudio shvatio da mališan više ne diše.

Umjesto toga savjetuje se da ako vam se učini da ćete zaspati, bebu premjestite u krevetac. Ako dojite, dobro bi bilo da neko uvijek bude pored vas ili da hranite bebu u poziciji u kojoj ste sigurni da nećete zaspati.

Isto tako sugeriše se da se nikako ne spava sa bebom ako neko od roditelja puši, pije alkohol, drogira se ili se osjeća umorno.

Ne propustite