Požar u Nacionalnom parku "Una" na nepristupačnom terenu

Bosna i Hercegovina
Požar u Nacionalnom parku "Una" na nepristupačnom terenu
-

Nakon što je u subotu izbio požar na području Nacionalnog parka "Una" on se proširio na oko 130 hektara iako za sada nije zahvatio drveće te gore trava, suho lišće i nisko rastinje, upućen je apel da se danas angažiraju i mještani kako bi se požar ugasio i ne bi prouzrokovao veće štete.

U razgovoru za Fenu direktor Nacionalnog parka "Una" Amarildo Mulić kazao je da se požar koji je izbio jučer proširio u tri pravca, dodajući da je požar na nepristupačnom terenu za vozila i tehniku i moguće ga je gasiti samo ručno.

Požar je izbio u sjevernoj zoni parka prema posjetilačkoj zoni Štrbački buk na mjestu Klišević Kula, ali se on usljed temperatura pogodnih za požare brzo proširio i to prema Štrbačkom buku, orašačkom Starom gradu i prema planini Ljutoč.

Vatru su jučer i danas gasili nadzorničke službe, rendžeri, te nekoliko vatrogasaca iz Vatrogasne jedinice Bihać, a danas je preostalo gašenje požara u pravcu planine Ljutoč koji se širi i zbog vjetra gašenje je otežano, prenosi agencija Fena. 

Mulić je izrazio očekivanje da će se borbi s vatrom priključiti mještani, posebno mjesne zajednice Orašac te lovačke skupine, ali i pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kulen Vakuf kako bi se požar lokalizirao i stavio pod kontrolu.

Još se ne može govoriti o štetama, ali Mulić poziva sve koji mogu da pomognu u gašenju požara kako bi se spriječile veće štete po prirodu.

Ne propustite