NISMO IMALI POJMA: Toma Zdravković napisao pjesmu o TITU, a koja je uzburkala čitav državni vrh (FOTO)

Nostalgija
NISMO IMALI POJMA: Toma Zdravković napisao pjesmu o TITU, a koja je uzburkala čitav državni vrh (FOTO)
.

Pjevač Toma Zdravković pjevao je mnogo puta pred Josipom Brozom, ali nikada nije iskoristio priliku i lično ga upoznao. Malo ko zna, ali on je zato odlučio da mu napiše pjesmu koja je digla na noge celokupno partijsko rukovodstvo.
 

 - U mom životu, Tito je imao posebno mjesto. Godinama sam imao strašnu potrebu da o njemu napravim pjesmu, ali budući da je on velika ličnost, a moje pjesme žive u kafanama, mislio sam da sve to nije u skladu sa mojim mogućnostima. Da je pjesmu o Titu napravio jedan Konjović, to bi iz cuga prošlo: ali ako to pravi jedan Toma Zdravković skoro da se ne smije! - ispričao je Toma koji se bez obzira na sve usudio da drugu predsjedniku napiše pjesmu.
 
- Ipak, Tiletu sam posvetio i napisao jednu pesmu. Zvala se „O, Stari, Stari", i komponovao sam je u vrijeme kad nam je svima bilo potrebno poleta, kad sam želio da, kao jedan konkurentan pjevač koga mase slušaju, podstaknem ljude da o tome razmišljaju, jer sam i ja dio društva i ove sredine, sa svim pravima i obavezama- ispričao je pjevač. 

77923-ttttt655555u-ff
 
Tekst pesme je sljedeći:

„O, Stari, Stari,
o, živi, živi,
poletite golubovi preko sinjeg mora
na krilima odnesite pozdrav srca moga
Nek nam Stari dugo živi
s pesmom u srcu,
nek sa nama deli i dobro i zlo,
o, Stari, Stari,
o, živi, živi..."
 

- Bilo je to razmišljanje miliona ljudi u Jugoslaviji i nije trebalo biti Šekspir ili Andrić, pa napraviti takve stihove - iskren je Zdravković koji je sa Obradom Jovovićem iz „Jugotona" odlučio da na drugu stranu ploče snimi pjesmu „Jugoslavija".
 
- Zbog ozbiljnosti teme nije imalo smisla da snimam „Ljiljanu" ili „Buket belih ruža". Onda smo traku odnijeli u Kabinet predsednika Tita da pjesme preslušaju i odluče da li mogu da se snime na ploču. Oni su traku čuli i poslali je Radio Beogradu. Tamo su preslušali snimak i odlučili da je to kič: tako mi je pričao sad pokojni Duško Radančević koji mi je objasnio da su čak imali partijski sastanak zbog moje trake! Kolegijum se sastao i ispred Radio Beograda taj snimak odbio. Nakon svega, pjesmu sam prekrstio u „Majko, majko", pa ta numera i dan danas živi u narodu. Sve me je to mnogo pogodilo, jer sam pošteno i patriotski razmišljao, a vidite kako su mi uzvratili - završava pjevač.

(Titomanija)

Ne propustite