ŽENE JE SRAMOTA PITATI OVO SVOG LJEKARA - Naprimjer 'Šta uzrokuje stravičan svrab ' ...

Zanimljivosti
ŽENE JE SRAMOTA PITATI OVO SVOG LJEKARA -  Naprimjer 'Šta uzrokuje stravičan svrab ' ...
.

Žene često imaju nedoumice kada je u pitanju njihova intimna regija, međutim iz nekog razloga, kada odu kod ljekara, plaše se da pitaju ono što ih najviše interesuje.

Zašto stalno imam urinarnu infekciju, i kako da to izbjegnem?

Mnoge žene muče muku sa urinarnom infekcijom. Bol u donjem dijelu stomaka, peckanje dok mokre i osećaj neprijatnosti između nogu znaju da izlude. Ipak, rijetko koja žena se usudi da pita zašto svako malo ima muku sa urinarnom infekcijom i kako to da izbjegne.

Ljekari kažu da žene imaju urinarne infekcije češće od muškaraca jer su im rektum i vagina blizu jedno drugog. Zbog toga, ukoliko se nepravilno brišete nakon velike nužde (od pozadi ka naprijed), sjedite na tuđoj wc šolji ili prljavim rukama dodirujete međunožje možete očekivati da dobijete infekciju. Takođe, žene koje često menjaju partnere češće imaju infekcije.

Kako da izbegnete?

- Ljekari kažu da bi trebalo da obavite malu nuždu i prije i nakon seksa! Na taj način ćete svoje mokraćne kanale očistiti od bakterija.

- Jedite proizvode koji u sebi imaju brusnicu.

Zašto sam suha?

Žene, pogotovo one u godinama primijećuju da više ne vlaže kao prije. Zbog toga im seks postaje bolan i neprijatan, ali ne žele da se žale ljekaru jer misle da njihov partner ne može više dovoljno da ih uzbudi. Istina je da poremećaj hormona može da uzrokuje da vam vagina bude suha. To ne mora da znači da imate stravičan disbalans hormona. Naprotiv! Sa ovim problemom se susreću žene koje doje, koje su imale previše stresa u poslednje vrijeme, žene koje su ušle u klimaks.

Uvijek pitajte svog doktora za savjet ukoliko vam se pojavi ovaj problem, a da biste izbjegli bolan odnos, koristite lubrikante.

Zašto svako malo imam gljivice?!

Pad imuniteta, promjena partnera, nepravilna higijena... Sve to može da uzrokuje pojavljivanje gljivica. Osim neprijatnog mirisa, gljivice mogu da prouzrokuju i stravičan svrab.

Kako da ovo izbjegnem?

 

Najvažnije je da radite na jačanju imuniteta. Pored toga, trebalo bi da bolje vodite računa o svojoj higijeni i da natjerate partnera da i on posjeti lekara, kako ne bi došlo do toga da se vi stalno liječite, a on vam uporno prenosi... Tokom ljetnih mjeseci izbjegavajte da sjedite dugo u mokrom kupaćem kostimu, jer to itekako pogoduje gljivicama.

Zašto mi smrdi tamo dole?

Svaka žena ima svoj vaginalni miris i mora da primijeti kada dođe do nagle promene mirisa. To je signal da nešto dole nije kako treba. Mogu biti gljivice ili neka ozbiljnija infekcija. Promjena mirisa ne znači da treba da kupujete intimne sapune koji mirišu i da se stalno perete i koristite intimni dezodorans, već je to signal da treba da posjetite lekara. Čak i ukoliko ne primijećujete sekret na gaćicama, valjalo bi da provjerite šta je uzrok promeni mirisa.

Ne propustite