NEZAPAMĆEN TOPLINSKI VAL POVEZALI SA SOTONOM: BiH se suočava sa velikim problemom!

Aktuelno
NEZAPAMĆEN TOPLINSKI VAL POVEZALI SA SOTONOM: BiH se suočava sa velikim problemom!
.

Veliki dio južne i istočne Evrope zahvatio je nezapamćeni toplinski val, koji je u Italiji nazvan "Lucifer".

Donio je temperature od preko 40 stepeni Celzijusa te izazvao šumske požare i nanio štete poljoprivrednicima, prenose svjetske agencije.

Vrući zrak nam ovih dana stiže iz Sahare u Alžiru, piše HuffingtonPost. Danas je Evropski meteorološki centar Meteoalarm oglasio crveni alarm za jedanaest zemalja uključujući Italiju, Hrvatsku, Švajcarsku, Mađarsku i Sloveniju.

Buknuli brojni požari

Vatrogasci su imali pune ruke posla i u Srbiji, BiH, Makedoniji i Hrvatskoj, naglašava Reuters, a vlasti su savjetovale ljudima da ostanu u kućama i piju puno tekućine.

Bosanskohercegovački dužnosnici kazali su da su vrućina i suša gotovo prepolovili poljoprivredne urode, koji čine 10 posto BDP-a zemlje. Slična situacija je i u susjednoj Srbiji i stručnjaci očekuju da će suša smanjiti urod kukuruza i soje za trećinu.

 Rekordne temperature

U Hrvatskoj toplinski je udar i vrhunac turističke sezone izazvao rekordnu potrošnju struje. Temperature duž jadranske obale ujutro su iznosile su oko 32 stepeni, a tokom dana dosegle su ponegdje 42 stepeni.

Crnogorski meteorolozi također su zabilježili temperature do 42 stepeni Celzijevih, a toliko je zabilježeno i u nekim dijelovima BiH. U Beogradu je u podne izmjereno 39 stepeni u hladu. U

 Beču je u četvrtak bilo 38,9 stepeni, 0,6 stepena više od rekorda od prije četiri godine.

Vlasti u Beču su zabranile vožnju kočijama pri temperaturama višim od 35 stupnjeva.

Kratak predah uskoro

 Vrućine bi trebale potrajati do kraja vikenda kada dolazi kratak predah, a potom se očekuje novi toplinski val, upozoravaju meteorolozi. 

Ne propustite