PRVA ISPOVIJEST RATNE ZLOČINKE Biljana Plavšić: 'Kriva sam ja, a ne moj srpski narod. Rat se mogao izbjeći'

Aktuelno
PRVA ISPOVIJEST RATNE ZLOČINKE	Biljana Plavšić: 'Kriva sam ja, a ne moj srpski narod. Rat se mogao izbjeći'
-

Biljana Plavšić, osuđena ratna zločinka i nekadašnja predsjednica Republike Srpske, oglasila se po prvi puta u medijima otkako se vratila s odsluženja dugogodišnje zatvorske kazne u Haagu.

Za srpski tabloid Alo 87-godišnja Plavšić ispričala je kako provodi umirovljeničke dane, a osvrnula se i na zbivanja devedesetih. Rekla je kako stoji iza riječi koje je izrekla Haaškom sudu kada je priznala krivnju za ratne zločine. 

"Jesam. Kriva sam samo ja, to je samo moja krivica i ničija druga, a najmanje mog srpskog naroda", kazala je Plavšić. 

Plavšić je u ekskluzivnom intervjuu otkrila kako je rat u Bosni i Hercegovini, po njoj, mogao biti izbjegnut.

Nepošten proces

" Vidite, najveći broj glasova na prvim višestranačkim izborima u BiH osvojio je Fikret Abdić zvani Babo. Tada su u Predsedništvu Bosne sedela dva predstavnika Srba, dva Bošnjaka, dva Hrvata i jedan Jugosloven, to je bio Ejup Ganić. Da je Abdić bio izabran, kao što je trebalo da bude, sve bi bilo drugačije. Onda je odjednom došla naredba, čak su i nama u SDS-u rekli da predsednik treba da bude Alija Izetbegović. Koljeviću i meni je to lično rekao Karadžić. Tako smo nas sedmoro dobili koga moramo da izglasamo, što smo i uradili. I sve je dalje otišlo kako je otišlo", ispričala je Biljana Plavšić za Alo.

Plavšić je proces protiv sebe doživjela nepoštenim, a srpskim novinarima rekla je i kako bi ga se moglo usporediti s procesom koji je vođen protiv nacista u Nurnbergu.

- Što se priznanja tiče, tu je bilo više faktora. Ja ono što je pisalo u optužnici nisam uradila i to je svima jasno, niti sam imala zapovjednunu odgovornost. Moja zaduženja tokom rata su bila humanitarnog karaktera. Obezbeđivala sam smeštaj ranjenicima, negu i prolaz humanitarnim konvojima. Optužnica je bila jeziva, pa da imam 100 života, sve ono što su oni tamo napisali ne bih mogla učiniti. Takva optužnica bila je ista i za Karadžića, Mladića, Koljevića, Krajišnika, samo se ime na prvom mjestu mijenjalo. Ipak tada još nije bilo toliko procesa, iz te perspektive se nije činilo da je to sud za Srbe, kao što se ispostavilo, rekla je Plavšić.

Otkrila je kako je, kada je osuđena na jedanaest godina zatvora, mislila da neće doživjeti izlazak na slobodu. 

 

 

Ne propustite