NASILNI PROSVJEDI U LONDONU: Zbog smrti mladog crnca policiju gađali bocama, razbijali i palili po gradu

Svijet
NASILNI PROSVJEDI U LONDONU: Zbog smrti mladog crnca policiju gađali bocama, razbijali i palili po gradu
.

Jedna osoba uhićena je u istočnom Londonu, priopćila je policija, nakon što se prosvjed protiv policijske brutalnosti pretvorio u nasilje u kojem su prosvjednici policiju za suzbijanje nereda zasuli bocama, zapaljivim sredstvima i drugim predmetima.

Policija navodi da je prosvjed izbio zbog smrti čovjeka koji je prethodno proveo tjedan dana u pritvoru.

Riječ je o 20-godišnjem crncu Rashanu Charlesu, koji je prošli tjedan završio u bolnici, nakon što su ga policajci, koji su ga lovili, uhvatili u trgovini i prikliještili na podu.


Nekoliko desetaka prosvjednika, od kojih su neki bili zamaskirani, podigli su barikade na cestama i onemogućili odvijanje prometa te su zapalili kontejnere za smeće. Prosvjed je održan na Kingsland Roadu u blizini trgovine u kojoj je Charles uhićen. Prosvjednici su razbili izloge okolnih trgovina.


Policija navodi da je novi prosvjed u istom području zakazan za subotu.

Povjerenstvo za prigovore na rad policije je objavilo da će ispitati okolnosti Charlesove pogibije.

Povjerenstvo već ispituje slučaj smrti čovjeka kojeg je policija u lipnju zaustavila u drugom dijelu istočnog Londona, kojemu su prilikom autopsije u grlu pronađene vrećice.

Veliki prosvjedi izbili su u Londonu u ljeto 2011. nakon što je policija ubila čovjeka koji je bio poznati kriminalac. Naknadna istraga pokazala je da je policija djelovala u skladu sa zakonom. 

 

Hina

Ne propustite