Američka vojska potrošila preko 300 miliona dolara na Viagru

Svijet
Američka vojska potrošila preko 300 miliona dolara na Viagru
.

Organizacija Rand Corporation je prošle godine procijenila da bi medicinski troškovi transrodnih osoba vojsku koštali najviše 8,4 miliona dolara godišnje.

Naknon Trumpove objave na Twitteru da će zabraniti primanje transrodnih osoba "na bilo koji položaj u američkoj vojsci zbog medicinskih troškova i smetnji", stručnjaci ističu da su medicinski roškovi transrodnih osoba mali u usporedbi s drugima, piše BBC.
 
Novine Military Times tako su objavile da Pentagon godišnje troši "otprilike 84 milijuna dolara godišnje na lijekove za erektilnu disfunkciju".
 
 
Od 2011. vojska potrošila skoro 300 miliona dolara na Viagru i slične lijekove
 
Military Times je objavio izvješće iz 2015. koje navodi da je vojska u 2014. potrošila 84,2 miliona dolara na lijekove slične Viagri. Od 2011. je potrošila čak 294 miliona dolara, "što je cijena   nekolicine borbenih aviona".
 
Manje od 10 posto recepata za ovakve lijekove je 2014. izdano aktivnim vojnim službenicima, a većina je bila za milijune vojnih umirovljenika i članova njihovih porodice.

Psihološki čimbenici
 
Stručnjaci procjenjuju da je preko Pentagona zdravstveno osigurano oko 10 milijuna ljudi. Osim životne dobi umirovljenih pripadnika vojske, zdravstvene probleme uzrokuju i psihološki čimbenici.
 
Probleme s erektilnom disfunkcijom razvio je duplo veći broj vojnika nakon početka ratova u Iraku i Afganistanu. Ured za zdravstvo oružanih snaga (AFHSB) je naveo da je među aktivnim vojnicima između 2004. i 2013. zabilježeno 100 248 slučajeva ovog problema, a broj slučajeva je godišnje rastao i više od 50 posto.
 
U izvješću AFHSB-a stoji da su u skoro pedeset posto slučajeva uzrok psihološki problemi. Medicinska istraživanja su pokazala da muški veterani koji boluju od PTSP-a puno češće pate od erektilne disfunkcije, a jedna studija navodi da je 85 posto muškaraca koji su prijavili problem patilo od PTSP-a.
 
Rand Corporation je u 2008. objavila da jedan od pet američkih ratnih veterana koji su se borili u Iraku i Afganistanu pati od PTSP-a ili teškog slučaja depresije.
 
"PTSP nema veze s novcem koji vojska troši na Viagru"
 
Unatoč svemu, piše BBC, ključna statistika u izvješću AFHSB-a bi trebala upozoriti da nema prevelike povezanosti između nedavnih ratova, PTSP-a i erektilne disfunkcije s ogromnim   količinama novca koje vojska troši na Viagru.
 
Pripadnici vojske koji nikada nisu bili na bojišnici zapravo češće pate od erektilne disfunkcije, a ona je povezana i s vrlo čestim bolestima kao što su visoki krvni tlak, dijabetes i ostale. 

Ne propustite