'LEKCIJA SVIM MLADIM LJUDIMA': Što se događa kad se priključiš ISIL-u pa se onda poželiš vratiti kući?

Zanimljivosti
'LEKCIJA SVIM MLADIM LJUDIMA': Što se događa kad se priključiš ISIL-u pa se onda poželiš vratiti kući?
.

Linda Wenzel, 16-godišnja Njemica koja se prošle godine priključila ISIL-u, prije nekoliko dana je pronađena u Mosulu s tek rođenom bebom. Djevojka je rekla da sada želi napustiti ekstremiste i vratiti se kući, a kako će i hoće li to biti moguće, istražio je Vice.

Adam Deen iz protuterorističke organizacije Quilliam ekipi Vicea je rekao da već godinama radi s brojnim bivšim ekstremistima koji danas funkcioniraju posve normalno.

"Moguće je da takve osobe budu normalne i da se reintegriraju u društvo. Ako uspijemo razumjeti razloge zbog kojih su pristupile ekstremističkim organizacijama, uspijevamo i izbrisati te razloge", kaže Deen koji je i sam bivši ekstremist.

Njemački mediji prenose da je Linda pronađena s neuhranjenim dječakom za kojeg se ne može sto posto utvrditi je li njezin sin. Navodno je novinarima rekla da se želi što prije skloniti od rata, oružja i buke i vratiti se u Njemačku.

Neki mediji navode da je djevojčica postala radikalna vjernica nakon što su joj se roditelji razveli. Deen smatra da je vrlo moguće da je tražila prakticiranje vjere koja se smatra "čistom", a ISIL-u se priključila nakon što se zaljubila u jednog njihovog borca kojeg je upoznala preko interneta, prenosi index.hr.

Budući da se još uvijek ne zna je li djevojka bila aktivni borac, ne zna se ni njezina sudbina. Ako je Linda doista sudjelovala u ratovanju, sudit će joj se, a ako nije, moguće je da se vrati u Njemačku.

"Njoj treba puno savjetovanja stručnih ljudi koji se dobro razumiju u islamsku teologiju, kako bi joj pojasnili da postoje i drugi oblici vjerovanja koji je mogu duhovno zadovoljiti. Njezina priča treba biti lekcija svim mladim ljudima o zamkama ekstremizma i pranju mozga koje rezultira ovakvim slučajevima."

Ne propustite