NIKOM NIJE JASNO ŠTA SE DOGAĐA: ‘Ljudskoj vrsti prijeti izumiranje’! ALARMANTNA OTKRIĆA NAUČNIKA

Porodica i zdravlje
NIKOM NIJE JASNO ŠTA SE DOGAĐA: ‘Ljudskoj vrsti prijeti izumiranje’! ALARMANTNA OTKRIĆA NAUČNIKA
.

Tim izraelskih istraživača došao je do zaključka, koji je prikupio rezultate gotovo 200 naučnih studija, provedenih od 1973. do 2011. godine, a koji pokazuju da broj spermija kod muškaraca u Sjevernoj Americi, Europi, Australiji i Novom Zelandu rapidno opada – u manje od 40 godina smanjio se za više od 52 posto.

 

Količina spermija u ejakulatu muškaraca iz zapadnih zemalja u posljednjih se 40 godina više nego prepolovila, pokazuje najnovija studija. Ako se nastavi opadanje broja spermija prema trenutnim stopama, ljudskoj vrsti prijeti izumiranje, upozoravaju stručnjaci.

Isključivo problem Zapada?

“Ako ne promijenimo način života, životnu sredinu i izloženost kemikalijama, veoma sam zabrinut za ono što će nam se dogoditi u budućnosti. Na kraju možemo imati problem s reprodukcijom, a možda i samim izumiranjem ljudske vrste”, ističe dr. Hagai Levine, vođa istraživačkog tima.

S druge strane, zanimljivo je da ovako drastičan pad broja spermija nije zabilježen u Južnoj Americi, Aziji i Africi, ali problem u tom zaključku predstavlja činjenica da u tim dijelovima svijeta istraživanje nije ni izbliza dovoljno detaljno provedeno kao u ostalima.

Nisu poznati precizni razlozi

Ipak, ima i onih koji smatraju da je prerano donositi ovako crne prognoze.

“Ovo istraživanje predstavlja korak naprijed u vidljivosti podataka koji bi nam mogli omogućiti da definiramo bolje metode za dodatno proučavanje ovoga problema”, optimističan je prof.

Allan Pacey sa Univerziteta u Sheffieldu.

Ne postoje precizni razlozi zašto je došlo do toliko zabrinjavajuće slike, ali znanstvenici ovo dovode u vezu s izloženošću raznim kemikalijama u pesticidima i plastici, ali i pošastima modernog doba, kao što su pretilost i stres, pušenje, nezdrava prehrana, pa čak i pretjerano gledanje televizije, piše Guardian.

Ne propustite