INTERVJU/NAČELNIK OPĆINE STARI GRAD IBRAHIM HADŽIBAJRIĆ ZA NOVI.BA: Parlamentarci imaju nezasluženo visoka primanja; Očekujemo da se postupak protiv Denisa Stojnića riješi u našu korist

Bosna i Hercegovina
INTERVJU/NAČELNIK  OPĆINE STARI GRAD IBRAHIM HADŽIBAJRIĆ ZA NOVI.BA: Parlamentarci imaju nezasluženo visoka primanja; Očekujemo da se postupak protiv Denisa Stojnića riješi u našu korist
.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić za Novi.ba govorio je o realizovanim i planiranim projektima u općini, zapošljavanju mladih kadrova, dolasku turista u Stari Grad, a osvrnuo se i na sukob s Denisom Stojnićem.

Intervju s načelnikom možete pročitati u nastavku:

 
NOVI.BA: Načelnik ste Općine Stari Grad od 2008. godine. Možete li nam navesti najznačajnije projekte koje ste realizovali do sada, te šta je još planirano u narednom periodu?
 
IBRAHIM HADŽIBAJRIĆ: Teško je ukratko govoriti o svemu što je realizovano u proteklih devet godina jer je bilo jako puno projekata. U periodu od 2009. do 2016. godine u Starom Gradu su realizovani projekti vrijedni oko 57 miliona KM. Samo u posljednjih pola godine smo otvorili dva nova objekta izgrađena općinskim sredstvima: sportsku salu OŠ”Mula Mustafa Bašeskija” i aneks OŠ”Vrhbosna” koji su vrijedni oko 1,2 miliona KM. Na Sedreniku smo 2011. godine izgradili novu školu, a svim našim osnovnim školama smo obnovili sportska igrališta i sale, dok je škola “Saburina” dobila novi krov. Preostalo je da zgradimo sportsku dvoranu na Bistriku, za OŠ”Edhem Mulabdić”, a to planiramo početi u ovoj godini. Od 2011. do 2016. godine smo izgradili tri zgrade u koje smo smjestili oko 30 porodica koje su bile interno raseljene ili u stanju socijalne potrebe. Izgradili smo novi most na Obhodži, poslovni objekat Kvadrant XII, Balkanski-mevlevijsko istraživački centar na Kovačima, Bakr-babinu džamiju, obnovili kompletno starogradsko jezgro- Sarače, Baščaršijski trg, Bravadžiluk, Ferhadiju, a ogromna sredstva uložili smo i u sanaciju infrastrukture, te sanirali brojne ulice. Restaurirali smo nacionalni spomenik Saburina kuća, sufinansirali restauraciju Ferhadija džamije, te finansirali ograđivanje svih mezarja na području Starog Grada gdje smo u prosjeku godišnje izdvajali oko 50.000 KM.  Moram naglasiti da su u nekim od ovih projekata učestvovale naše pobratimske općine iz Republike Turske i drugih zemalja koje su u potpunosti finansirale ili sufinansirale realizaciju. Također, ove godine smo izgradili četiri dječija igrališta jer građani često ističu kao problem upravo nedostatak igrališta, pa to sada sistemski rješavamo.
 
Što se tiče budućih projekata, s obzirom da je sada izvjestan kredit koji nam je odobrio Saudijski fond za razvoj, možemo govoriti o četiri projekta koja će se finanisrati tim sredstvima: podzemna garaža u ulici Avdage Šahinagića, nadogradnja Doma zdravlja Stari Grad, izgradnja sale OŠ”Edhem Mulabdić” i ‘utopljavanje’ zgrade Općine Stari Grad.
 
 
NOVI.BA: Koja je tajna vašeg uspjeha, s obzirom da su vam građani i proteklih izbora poklonili svoje povjerenje?
 
IBRAHIM HADŽIBAJRIĆ: Ovo što sam nabrojao u prethodnom odgovoru je tajna uspjeha. Ako imate rezultate rada, ako su ti rezultati vidljivi golim okom, onda možete svakom ko je glasao za vas pogledati u oči jer znate da ga niste iznevjerili. Ja sam načelnik koji provodi dosta vremena na terenu, kad prolazim ulicama posmatram koje su u lošem stanju, šta nam je prioritet da uradimo. Trudim se da razmišljam kao i svi drugi građani i gledam na probleme sa njihove tačke gledišta. Smatram da je posao načelnika jedne opštine da, prije svega, osigura građanima što bolje uslove za svakodnevni život – onoliko koliko je to u nadležnosti lokalne zajednice. Nažalost, situacija na terenu nalaže da često radimo i ono što nije u našoj nadležnosti, kao na primjer kada otklanjamo kvarove na vodovodnoj mreži, osiguravamo školski autobuski prevoz za našu djecu, obnavljamo naše škole, pomažemo boračku populaciju i tako redom…
 
 
NOVI.BA: Kakvo je stanje u Općini što se tiče zapošljavanja mladih kadrova? 
 
IBRAHIM HADŽIBAJRIĆ: Prije svega želim da kažem da je mladim ljudima, u uslovima u kojima živimo, potrebno otvoriti drugačiju perspektivu, približiti savremenim tehnologijama i društvenim procesima koji će biti dio budućnosti. Poslovi ne smiju biti 'predmet nasljeđivanja' i zapošljavanje na bilo kojem nivou ne može imati za uslov pripadanje nekoj stranci ili političkoj opciji.
 
Općina Stari Grad ima odvojen budžet za finansijsku pomoć start up kompanijama, pomaže rad i potiče edukaciju koja dovodi do bolje pozicije za zapošljavanje. Kroz naš rad i u svim kontaktima sa mladim ljudima stavljamo im do znanja da se uzdaju u svoje obrazovanje, znanje, stečene vještine.
 
Osim stipendiranja učenika i studenata, kako bi im na taj način pomogli u njihovom obrazovanju, poseban poticaj imamo na nivou Općine za održavanje starih zanata, po kojima je općina Stari Grad poznata u svijetu. Poticaj djelatnosti koji će u što kraćem roku dati vidljive rezultate je jedan od najvažnih ciljeva Općine za mog mandata.
 
 
NOVI.BA: Mnogi ističu problem kako se turisti ne zadržavaju dugo u Sarajevu. Šta Stari Grad može ponuditi kako biste turiste zadržali u Sarajevu?
 
IBRAHIM HADŽIBAJRIĆ: Pravo je pitanje šta Kanton Sarajevo i ostali nivoi vlasti mogu ponuditi da bi se turisti zadržali u Sarajevu? Apsolutna nadležnost nad tom oblašću pripada Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo, tako da Općina nema nikakvih, naglašavam nikakvih prihoda od turizma. Ali, zato imamo ogromna ulaganja. U posljednjih devet godina smo obnovili kompletno baščaršijsko jezgro jer je kvalitetna infrastruktura preduslov da turisti dođu u grad. Postavili smo 12 info panoa na raznim lokacijama u Starom Gradu na kojima turistima na više jezika predstavljamo kulturno-historijske objekte i znamenitosti, gastro ponudu i slično. Uradili smo i nekoliko aplikacija koje turisti u velikom broju koriste, a to su ‘Virtualni vodič’ i “Tradicionalni kuhar sarajevske čaršije”. Ove aplikacije nude turistima podatke o znamenitostima u Starom Gradu, ili recepte naših tradicionalnih jela, kao i preporuku gdje ih mogu probati. Otvorili smo Info-press centar u Halačima koji je do danas posjetilo i zatražilo uslugu skoro 20.000 turista – tu mogu dobiti mape grada, preporuku za turističke vodiče, reklamni materijal i slično. Dakle, sve ovo su ogromna ulaganja, a bez ikakvog povrata. 
 
Zagovara se izmjena zakona prema kojem bi nadležnost jednim dijelom opet bila vraćena na lokalne zajednice, te bi se prihod od naplate boravišnih taksi dijelio u omjeru 80:20% između općina i Kantona Sarajevo. Tada bismo mogli kvalitetnije da se posvetimo strategiji razvoja turizma i zadržavanja turista, te ulaganjima u turističku infrastrukturu. Dakle, pitanje o tome šta se radi po pitanju turizma, nije pitanje za lokalne zajednice koje, ruku na srce najviše ulažu, nego za više nivoe vlasti.
600-1488550151kazandziluk
 
 
NOVI.BA: Jedan ste od rijetkih bh. političara koji je za svoj rad primio mnoge prestižne nagrade i priznanja. Kako komentarišete enormno velike plate parlamentaraca?
 
IBRAHIM HADŽIBAJRIĆ: Nijedan posao se ne radi zbog nagrada, nego nagrade dođu ili ne dođu kao rezultat vaših djela. Smatram da za svaki posao treba biti adekvatno plaćen, ali nažalost kod nas to nije tako, pa uglavnom imamo nedovoljno plaćene ili preplaćene poslove. Činjenica je da se posljednjih godina pojedinci kandiduju na liste za različite nivoe vlasti samo iz vlastitih interesa, da bi sebi osigurali primanja tokom mandata. Kada stavljaju vlastite interese ispred interesa građana koji su ih birali, jasno vam je o kakvim se ljudima radi. Što se tiče parlamentaraca, s obzirom na to koliko rade i koliko su produktivni, smatram da imaju nezasluženo visoka primanja.
 
 
NOVI.BA: Ne možemo, a da se ne osvrnemo kratko i na sukob sa Denisom Stojnićem. Krajem juna došlo je do neuspjele deložacije kluba "Tesla". Kakva je sada situacija, šta se čini po ovom pitanju?
 
IBRAHIM HADŽIBAJRIĆ: Ne bih rekao da je to bio sukob. Od početka smo taj slučaj tretirali kao i svaki drugi, jer i prije toga smo imali 42 deložacije zbog neizmirenih dugovanja. Zakupac je deložiran iz poslovnog prostora u ulici Saliha Muvekita i taj je prostor sada na javnom oglasu, te će pripasti onom zakupcu koji ponudi najvišu cijenu za njega. Na taj način je i prethodni zakupac sklopio ugovor sa Općinom Stari Grad, ali je problem što nije izmirio svoj dug od 373.000 KM. Što se tiče duga, vodi se postupak na sudu i očekujemo presudu u našu korist.
 
 

SASVIM LIČNO

 
NOVI.BA: Možete li nam reći ko je Ibrahim Hadžibajrić nakon radnog vremena?
 
IBRAHIM HADŽIBAJRIĆ: Nemam puno slobodnog vremena, iako će to mnogima zvučati kao floskula. Vrijeme koje provedem izvan kabineta uglavnom je opet podređeno nekim radnim obavezama, ili prisustvujem događajima na koje sam pozvan. Ostatak vremena provodim sa svojom porodicom.

 

Ne propustite