MISTERIOZNA BOLEST SE POJAVILA U REGIONU: Dvoje umrlo, četvero zaraženo!

Region
MISTERIOZNA BOLEST SE POJAVILA U REGIONU: Dvoje umrlo, četvero zaraženo!
Ekipe Centra za javno zdravlje su na terenu. Istražuju o kojoj bolesti je riječ.

Dvoje umrlo, a još četvoro zadržano na Infektivnoj klinici u Skoplju

Dvojica ljudi iz sela Simnica kod Gostivara, na zapadu Makedonije, umrli su na Infektivnoj klinici u Skoplju, a još četvorica su zaražena od iste, misteriozne bolesti, i oni su izolovani u posebnim prostorijama na Klinici.

Ekipe Centra za javno zdravlje su na terenu. Istražuju o kojoj bolesti je riječ. Ljekari sumnjaju na tularemiju ili hemoralgičnu groznicu, zarazne bolesti koje se sa životinja na ljude prenose preko insekata, krpelja i drugih parazita.

Imena pacijenata koji su umrli na Klinici nisu saopštena, osim da je jedan star 50, a drugi 24 godine. Vjeruje se da je riječ o ocu i sinu.

Oni su na Kliniku za infektivne bolesti bili donijeti sa visokim temperaturama, dijarejom i povraćanjem. Bolest je ubrzo zahvatila njihove jetre i bubrege i druge organe, nakon čega su pacijenti preminuli.

Ljekari smiruju da prostora za paniku nema, jer se bolest teško prenosi sa čovjeka na čovjeka.

- Ne radi se o bolesti koje imaju visoki stepen kontagioznosti ili transmisivosti među ljudima, i zato ne vidim razloga za paniku - izjavio je Zvonko Milenković, direktor Infektivne klinike.

Ipak, nakon smrti oca i sina, infektolozi priznaju da postoji određena doza panike kod stanovništva tog regiona Makedonije, a imao i onih koji i bez simptoma traže savjet ljekara.

Još četvoro pacijenata, koji su u krvnom srodstvu sa dvojicom preminulih, sa istim simptomima, ali sa lakšom kliničkom slikom zadržani su na Infektivnoj klinici. Oni su izolovani u posebnim prostorijama, jer na klinici ne postoji karantin.

Direktor Infektivne klinike kaže da su svi mehanizmi već mobilisani u pravcu suzbijanja zaraze, a ekipe Centra za javno zdravlje su na terenu i vrše epidemiološka istraživanja, nakon čega će se znati da li je potrebno da se proglasi epidemija, ili ne.

(Izvor: telegraf.rs)

Ne propustite