Završena sjednica Predstavničkog doma PSBiH

Bosna i Hercegovina
Završena sjednica Predstavničkog doma PSBiH
.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je podržao Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima, čiji je predlagač poslanik Momčilo Novaković, a koji se odnosi na polaganje vozačkog ispita za kategorije "D" i "DE". 

Predlagač zakona u obrazloženju se pozvao na dopis Asocijacije auto-škola BiH, kojim se traži da bude izmijenjena odredba da "pravo upravljanja motornim vozilom kategorije `D `i `DE` stiče lice koje navrši 24 godine pod uslovom da ima vozačku dozvolu potkategorije `D1` ili `D1E` najmanje dvije godine". 

Asocijacija auto-škola BiH traži izmjenu ove odredbe, budući da u naredne dvije godine niko u BiH ne bi ispunjavao uslove za polaganje vozačkog ispita za "D" i "DE" kategoriju, i predlaže da se izmjenom Zakona licima koja imaju vozačku dozvolu za kategoriju "C" omogući dobivanje vozačke dozvole za kategoriju "D". 

Poslanici su podržali i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač  poslanica Maja Gasal-Vražalica.

Ona u obrazloženju zakona navodi da u svojoj preporuci ombudsmeni ukazuju da opći princip pravičnosti nalaže da zaposleni imaju jednak broj dana godišnjeg odmora, osim u slučajevima kada je riječ o naročito teškim poslovima. Ombudsmeni su zauzeli stav da svi zaposleni trebaju imati isti polazni osnov, odnosno propisan minimalan broj dana godišnjeg odmora koji se može uvećavati zavisno od različitih kriterija.   

Podržan je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, koji je predložio poslanik Damir Arnaut. Predloženim zakonom se, između ostalog, predviđa da vozila hitne pomoći i vatrogasna vozila imaju pravo prvenstva nad vozilima pod pratnjom.

Poslanici su podržali i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi, kao i principe Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH, predlagača Vijeća ministara BiH.

Usvojen je Izvještaj o radu Istražne komisije Predstavničkog doma PSBiH za utvrđivanje stanja u Izvozno – kreditnoj agenciji BiH.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je usvojio Odluku o izmjeni Odluke o izboru članova Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno - sigurnosne agencije BiH, koju je predložila poslanica Aleksandra Pandurević (SDS), a prema kojoj se umjesto dosadašnjeg člana Komisije Nikole Špirića (SNSD) imenuje Borislav Bojić (SDS).  

Poslanici su se prethodno izjašnjavali i nisu podržali zaključak Damira Arnauta koji je predložio da se Dom o tom pitanju izjašnjava tako da se prvo izjasni o smjeni člana Komisije, a da potom glasa o izboru novog člana Komisije.

„Ukoliko član Komisije bude smijenjen, SBB predlaže da se za novog člana Komisije  izabere poslanik Mirsad Đonlagić “, navodi se u zaključku koji nije usvojen.

Poslanici su usvojili zaključke nadležne komisije u vezi s Preporukama s konferencije „Nacionalni javni radio-televizijski servis Bosne i Hercegovine“.
 

 

 

Fena

Ne propustite