Aktivistica za ljudska prava pretučena zbog otvaranja liberalne džamije: "Na internetu su upute za moje ubistvo" (VIDEO)

Svijet
Aktivistica za ljudska prava pretučena zbog otvaranja liberalne džamije: "Na internetu su upute za moje ubistvo" (VIDEO)
.

Odvjetnica i aktivistica za ljudska prava turskog porijekla otvorila je u junu liberalnu džamiju u kojoj su dobrodošli svi vjernici bez obzira na spolnu orijentaciju, nošenje burke i nikaba je zabranjeno, a vode ju žene imami.


 

Seyran Ates je pod policijskom zaštitom 24 sata dnevno nakon brojnih napada i prijetnji smrću zbog otvaranja liberalne džamije u Berlinu, javlja Deutsche Welle.
 
 
Ates od otvaranja džamije neprekidno prima prijetnje smrću, osobito putem društvenih medija.
 
"Tri dana nakon otvaranja na ulici su me napala trojica muškaraca. Od tada je opasno da sama izlazim u javnost. Nakon toga sam primila i telefonski poziv u kojem mi je glas rekao da ću uskoro umrijeti", izjavila je Ates te dodala:
 
"Vidite i sami, na društvenim medijima su stotine opisa načina na koji bih trebala umrijeti".
 
"Dobili smo veliku podršku, otvarat će se nove džamije"
 
Podršku odvjetnici je izrazio Cem Ozdemir, jedan od predsjednika Zelene stranke. Političar turskog porijekla je upoznat s prijetnjama smrću jer su ga turske vlasti i mediji optužili da pripada   "terorističkom pokretu Fetullaha Gulena".
 
Došlo je i do napada na mnoge vjernike koji su odlazili u liberalnu džamiju, no Ates se i dalje namjerava boriti za svoj cilj:
 
"Dobra vijest je da smo dobili podršku mnogih ljudi i zbog toga će se otvarati mnoge nove džamije. Nedavno sam primila vijest da mladi muškarac iz Turske otvara džamiju u Švicarskoj".
 
U budućnosti će medijima biti zabranjen ulaz u džamiju tokom molitve kako se ne bi objavljivale fotografije vjernika zbog straha od novih napada.

Ne propustite