Zvizdić: Vlada RS-a tražila rotaciju državnog i entitetskih ministara

Bosna i Hercegovina
Zvizdić: Vlada RS-a tražila rotaciju državnog i entitetskih ministara
.

Zahtjev Vlade Republike Srpske da se državni i entitetski ministri saobraćaja rotiraju na međunarodnim poslovima bio je prepreka za potpisivanje Ugovora o Transportnoj zajednici u Trstu, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić odgovarajući danas na poslaničko pitanje na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, u vezi s nepotpisivanjem tog ugovora.

- Na to ne možemo pristati i nećemo nikada. Na takvu stvar nismo pristali bez obzira o koliko novca je riječ jer moramo poštovati Ustav i zakone. Dok taj uvjet ne bude povučen ili redefiniran ne možemo pristati na prihvatanje i imamo ovu situaciju s potpisivanjem Ugovora o Transportnoj zajednici - naglasio je Zvizdić.

Poručio je da ministri saobraćaja moraju imati saradnju, ali da u međunarodnim ugovorima i poslovima sada i uvijek BiH može predstavljati samo državni ministar.

Rekao je da je taj uvjet bio treći od Vlade RS-a da bi prihvatili potpisivanje Ugovora, a da su dva ranija uspjeli dogovoriti.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH razmatrali su tokom današnje sjednice Informaciju Vijeća ministara BiH o razlozima nepotpisivanja Ugovora o Transportnoj zajednici jugoistočne Evrope čiji je predlagač poslanik Nezavisnog bloka Sadik Ahmetović.

Na zahtjev Ahmetovića, Zvizdić je najavio, Parlamentu i poslaniku bit će dostavljeno šire, pismeno objašnjenje.

- Ko koči taj sporazum čije nepotpisivanje donosi vrlo štetne posljedice, između ostalog četiri projekta od kojih je jedan i izgradnja koridora Vc - pitao je predlagač tačke Ahmetović, obraćajući se Predstavničkom domu PSBiH prije Zvizdićevog objašnjenja.

Naglasio je da poslanici moraju znati u čemu je problem i da o toj važnoj stvari ne mogu biti informirani samo iz medija.

Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Šemsudin Mehmedović je također kazao da nema dovoljno informacija o nepotpisivanju, ali i o samoj Transportnoj zajednici.

- Očigledno je da nam trebaju kvalitetne informacije, ne želimo da slušamo samo iz medija o Transportnoj zajednici. Neophodna je zvanična, pisana informacija - rekao je Mehmedović te zatražio da Vijeće ministara BiH dostavi Parlamentu informaciju o Transportnoj zajednici.

 

 

 

Fena

Ne propustite