TEST LIČNOSTI: Odaberite osobu koju biste najmanje željeli da sretnete u mraku i otkrijte šta POTISKUJETE U SEBI

Kiosk
TEST LIČNOSTI: Odaberite osobu koju biste najmanje željeli da sretnete u mraku i otkrijte šta POTISKUJETE U SEBI
.

Ovaj poznati neverbalni test projekcije je dizajniran 1935. od strane slavnog mađarskog psihijatra Leopolda Szondija, koji je u to vrijeme bio poznat koliko i sam Frojd i Jung. Cilj je bio istražiti najdublje potisnute impulse osobe na temelju averzije uzrokovane specifičnim fotografijama psihopata, sadista, osoba sa raznim klasifikovanim poremećajima mozga...


Test se temelji na opštem shvatanju da su osobine koje nam smetaju u drugima upravo one koje su izazivale odbojnost prema sebi u ranoj fazi našeg života i to je razlog zašto smo ih potisnuli, piše Avaz.

Ovo su neki pojmovi iz psihologije koje treba znati prije početka testa:

- Potiskivanje: Prema psihoanalitičkim konceptima, ovo je najvažniji psihološki obrambeni mehanizam koji imamo. Njegova najvažnija funkcija je da prenosi misli i želje koje nam stvaraju nelagodu u naše nesvjesno.

- Poricanje: To je mentalni proces s kojim apsolutno odbijamo naše najdublje porive (tj stvari koje želimo), usvajajući suprotan uzorak željenog ponašanja.

Instrukcije za test:

Pogledajte portrete ovih osam ljudi i odaberite onu osobu koju nikada ne bi željeli da sretnete noću u mraku, jer njegov ili njen izgled izaziva gađenje i strah u vama. Zatim pročitajte tumačenje koje odgovara broju portreta koji ste odabrali.

VAŽNO: Nemojte pogrešno shvatiti rezultate testa koji ne navodi na pomisao da imate neku vrstu mentalnog poremećaja, jer test je dizajniran kako bi se donijela pretpostavka o mogućim potisnutim impulsima u skladu s teorijom psihoanalize.

– –>

 

Ne propustite