IZRAELSKO - PALESTINSKI SUKOB/ MUHAREM EFENDIJA OMERDIĆ ZA NOVI.BA: Nikakva sila ne može zaustaviti Božiji odgovor na nepravdu, a on će, sigurno, ovdje brzo doći

Aktuelno
IZRAELSKO - PALESTINSKI SUKOB/ MUHAREM EFENDIJA OMERDIĆ ZA NOVI.BA: Nikakva sila ne može zaustaviti Božiji odgovor na nepravdu, a on će, sigurno, ovdje brzo doći
.

Izraelsko - palestinski sukob koji traje proteklih godina eskalirao je nakon novog pokušaja preotimanja džamije Al - Aqsa u Jerusalemu. 

Izraelska policija u ponedjeljak je nastavila sa kršenjem pravila kod džamije instalirajući dodatne koridore i barijere ispred kapije Al - Asbat koja vodi do džamije u Jerusalemu.

Podsjećamo, izraelska policija zatvorila je džamiju prošlog petka, 14. jula, za muslimane nakon napada pred njenim kapijama u kome su ubijena trojica navodnih napadača i dvojica policajaca.

al-aqsa

Džamija je ponovo otvorena u nedjelju nakon što su instalirani detektori za metal, u potezu za koji Palestinci tvrde da ga neće prihvatiti jer mijenja status quo u džamiji.

Portal Novi.ba jučer je pisao o džamij Al - Aqsa i zašto je ona bitna Palestincima i Izraelcima. 

O ovoj temi razgovarali samo i nekadašnjim šefom Vjerskoprosvjetne službe Islamske zajednice Muharemom efendijom Omerdićem. 

Njegov komentar vam prenosimo u cjelosti. 

Najnoviji nemili događeji u Jerusalimu oko kompleksa džamije Al-Aqse koja je po važnosti treća džamija u islamu, te nasilja koje čini cionistički režim države Izrael, prešao je crvenu liniju. Taj režim u većini svojih nasilnih koraka prema arapskom stanovništvu, muslimanima i kršćanima, svjesno se doveo na vrh ljestvice najnasilnijih i najnepravednijih režima u današnjem svijetu. Stalna ubistva, otimanje imovine, progonstva, rušenja objekata i dr. doveli su arapsko stanovništvo na ivicu uništenja. Ovakvim svojim postupcima, zločinima, zatvorima sa najgorim tamničkim tretmanima zatvorenika i nezapamćenim nasiljem taj režim će i samo jevrejsko stanovništvo dovesti u najveću prijetnju, kao onu koju su Židovi imali u doba zloglasnog fašizma koji u svemu tvrdoglavo kopiraju. Svojim zločinima cionisti su muslimane  doveli do toga da poduzimaju  očajne korake jer im ništa drugo više nije preostalo. Neće da razumiju vjekovnu mudrost: „Čuvaj se srdžbe očajnoga čovjeka!“

Nikakva sila ne može zaustaviti Božiji odgovor na nepravdu, a on će, sigurno, ovdje brzo doći. Svojim zlom cionisti ubrzavaju i vlastitu propast. Nad Jerusalimom je Nebo najbliže Zemlji kažu najveći znalci Tajne! Do Al-Aqse je Muhammed, alejhisselam, u jednoj noći prenesen iz Mekke, a onda odatle ponesen  kroz sedam nebesa i uznesen do nivoa do kog ni najodabraniji meleci (andželi) nisu dostigli, gdje je bez posrednika razgovarao sa Uzvišenim Bogom, a potom ponovo, na isti način, vraćen na Zemlju. U tu savršenu istinu i tajnu svi muslimani vjeruju, Zato se svetosti Al-Aqse nikada neće odreći, ni po cijenu žrtve vlastitih života. Vatra koju cionistički režim potpaljuje gazeći svetost Al-Akse, ako ona zaplamti, niko je neće moći ugasiti. Mnogi mudri ljudi za ovo znaju, mnogi jevreji, također i zato je ogromna zabrinutost zbog eskalacije zla u najnovijim događajima oko Al-Aqse.

Nosioci tamošnje vlasti neće da shvate da je njihova država malo ostrvo u oceanu muslimana. Muslimanima svijeta, a ne samo Palestincima, najnovijim nasiljem u kompleksu Al-Aqse cionistički režim je gurnuo prst u oko i time cijeli region, pa i šire, doveden na ivicu strašnog rata. Cijeli svijet iskazuje svoju zabrinutost eskalacijom nasilja koje čini cionistički režim i upućuju apele ka dijalogu ali oni zločine povećavaju. Naravno odgovornost uveliko snose i svjetski centri moći koji ohrabruju cioniste da rade nečuvene stvari. Da uče iz historije o krstaškim pohodima i zločinimam koji su u tom vremenu počinjeni i nad jevrejskim stanovništvom, shvatili bi da će, kad tad, dobro pobijediti zlo.

Ne propustite