NASTAVAK KRŠENJA PRAVILA: Napeta situacija u Jerusalemu

Svijet
NASTAVAK KRŠENJA PRAVILA: Napeta situacija u Jerusalemu
Izraelska policija je u ponedjeljak nastavila s kršenjima pravila kod džamije al-Aqsa u Jerusalemu, instalirajući dodatne koridore i barijere ispred kapije Al-Asbat koja vodi do džamije u Jerusalemu.

 Izraelska policija  je u ponedjeljak  nastavila s kršenjima pravila kod džamije al-Aqsa u Jerusalemu, instalirajući dodatne koridore i barijere ispred kapije Al-Asbat koja vodi do džamije u Jerusalemu.

Dopisnik Wafe javio je o napetoj situaciji u Jerusalemu nakon mjera s represivnim potezima koje je poduzela izraelska policija protiv vjernika.

Palestinski muslimani svakodnevno obavljaju molitve pred ulazom u džamiju, insistirajući da neće ući u vjerski objekt radi molitve dok se ne uklone detektori za metal.

U ponedjeljak su izraelske vlasti instalirale pametne kamere, detektore za metal i rentgenske sigurnosne skenere pred džamijom, nakon što su uspostavile strogi vojni kordon oko tog područja.

Izraelska policija zatvorila je džamiju prošlog petka, 14. jula, za muslimane nakon napada pred njenim kapijama u kome su ubijena trojica navodnih napadača i dvojica policajaca.

Džamija je ponovo otvorena u nedjelju nakon što su instalirani detektori za metal, u potezu za koji Palestinci tvrde da ga neće prihvatiti jer mjenja status quo u džamiji.

Ne propustite