Nekad davno nam je bilo važno obrazovanje, a danas..."Šta vas čini srećnim?"

Zanimljivosti
Nekad davno nam je bilo važno obrazovanje, a danas..."Šta vas čini srećnim?"
Sigurnost je ljudima danas jednako važna kao i prije 80 godina.

Profesori sa Univerziteta Bolton prošle godine su ponovili eksperiment u istom gradu, koji je pokazao da je današnjim ljudima sigurnost i dalje među prva tri faktora, a novi na popisu su dobro raspoloženje i slobodno vrijeme.

Psiholozi s britanskog Univerziteta Bolton ponovili su socijalni eksperiment proveden prije gotovo osamdeset godina u istom gradu da bi ustanovili čine li i danas ljude srećnima iste vrijednosti

Sigurnost je ljudima danas jednako važna kao i prije 80 godina, ali su dobro raspoloženje i slobodno vrijeme postali važniji od obrazovanja i vjere, utvrdili su britanski psiholozi.

Psiholozi s britanskog Univerziteta Bolton ponovili su socijalni eksperiment proveden prije gotovo osamdeset godina u istom gradu da bi ustanovili čine li i danas ljude srećnima iste vrijednosti.

Prije 80 godina je 226 anketiranih stanovnika Boltona na pitanje "Šta vas čini srećnim?", postavljeno u lokalnim novinama u odgovorima navelo deset faktora. Prva tri mjesta zauzeli su sigurnost, znanje i vjera.

Vjera, koja je prije osam decenija bila na trećem mjestu po važnosti, pala je na posljednje mjesto popisa naših savremenika.

Godine 1938. većina ispitanika odgovorila je da se najbolje osjeća u vlastitom gradu, dok se čak 63 odsto današnjih učesnika ankete srećnije osjeća izvan svog grada.

I danas je, kao i nekad sreća među vrlo važnim životnim vrijednostima. Četrdeset odsto u to je vjerovalo i pre 80 godina, a isti postotak tako misli danas. Ni u jednom razdoblju većina ispitanika sreću nije povezala s materijalnim vrijednostima ni sa bogatstvom.

 

(Slobodna Dalmacija)

Ne propustite