POŽARI BJESNE: Najmanje 64 mrtvih, vatra se širi ogromnom brzinom

Svijet
POŽARI BJESNE: Najmanje 64 mrtvih, vatra se širi ogromnom brzinom
eDosad je evakuirano nekoliko sela.

Najveći aktivni požar zahvatio je područje oko grada Serte koji se širi prema regiji Santarem. "Dosad je evakuirano nekoliko sela, a iz opreza je zatvorena državna cesta koja prolazi tim područjem", rekla je za AFP glasnogovornica Civilne zaštite Patricia Gaspar.

Naime, Francuskom i Portugalom i dalje bjesne šumski požari zbog kojih su vlasti naredile evakuaciju stanovništva iz stotinu domova na francuskom jugu, a s vatrenom stihijom u središnjem dijelu Portugala bori se više od 3000 vatrogasaca i dvadesetak zrakoplova.

Požar, koji je u francuskom parku prirode Luberon, sjeverno od Aix-en-Provencea navečer zahvatio više od šest četvornih kilometara šume gasi oko 500 vatrogasaca, izvijestile su mjesne vlasti.

Zbog teško pristupačnog terena angažirani su airtractori i kanaderi i zatvoren dio autoceste A51 te dio željezničke linije na potezu od Marseillea do Briancona.

Portugalski vatrogasci s vatrenom stihijom se bore na više mjesta još od nedjelje. Zasad se ne može sa sigurnošću utvrditi jesu li u požarima smrtno stradale 64 osobe ili ih je više.

 

"Požar se širi velikom brzinom, zbog snažnog vjetra i visokih temperatura", kazao je načelnik mjesta Proenca-a-Nova, Joao Lobo.

(Hina)

Ne propustite