INTERVJU/SEAD AHMETOVIĆ, DIREKTOR USPJEŠNE IT KOMPANIJE U BEČU: Trudite se da budete najbolji u onome što radite

Aktuelno
INTERVJU/SEAD AHMETOVIĆ, DIREKTOR USPJEŠNE IT KOMPANIJE U BEČU: Trudite se da budete najbolji u onome što radite
Odlazak mladih iz Bosne i Hercegovine poprimio je zabrinjavajuće razmjere. Međutim, postoje i oni Bosanci i Hercegovci koji i pored života u dijaspori, nisu zaboravili na BiH.

Odlazak mladih iz Bosne i Hercegovine poprimio je zabrinjavajuće razmjere. Međutim, postoje i oni Bosanci i Hercegovci koji i pored života u dijaspori, nisu zaboravili na BiH.

Jedan od njih je 29-godišnji Sead Ahmetović, rođen u Odžaku 1988. godine. Sead je danas suvlasnik bečke firme VIENNA DIGITAL specijalizirane za razvoj IT-aplikacija koja od svoga osnivanja 2013. godine bilježi konstantan rast i razvoj. Međutim, on nije zaboravio Bosnu i Hercegovinu i pola svog vremena provodi u rodnoj zemlji u kojoj je 2014. godine pokrenuo i biznis.

Ahmetović je za Novi.ba govorio o svom uspjehu, prvom susretu sa Austrijom, nostalgiji za Bosnom i Hercegovinom, a za kraj mladim ljudima je uputio i savjet kako da grade uspješan poslovni život.

 

NOVI.BA U Austriji živite i uspješno radite od 1991. godine, suvlasnik ste bečke firme VIENNA DIGITAL specijalizirane za razvoj IT-aplikacija. Šta nam još možete reći o sebi, a da već nije navedeno?

SEAD AHMETOVIĆ: Rođen sam u Odžaku 1988. godine, a iako je moja stalna adresa stanovanja u Beču, mogu reći da skoro pola svog vremena provodim u Bosni i Hercegovini.

Školovanje sam završio u Austriji, a budući da su inovativne tehnologije uvijek bile centar mog interesa započeo sam karijeru kao developer u jednom austrijskom startupu, a vremenom sam radio na vodećim pozicijama u nekoliko inovativnih internacionalnih kompanija. Prije nekoliko godina godine sam sa svojim dobrim prijateljem i kolegom Benjaminom Ruschinom odlučio otvoriti zajedničku kompaniju VIENNA DIGITAL, koja se bavi izradom inovativnih softverskih rješenja.

U međuvremenu smo proširili poslovne grane, pa smo tako, između ostalog, u BiH osnovali firmu i razne organizacije koje se bave inovacijama budućnosti.

Također smo, već treću godinu zaredom, organizirali najveću IT konferenciju u Evropi koju je posjetilo preko 4.000 stručnjaka iz IT svijeta, od čega je trećina bila iz istočne i jugoistočne Evrope. U maju 2018. godine planiramo još jednom udvostručiti broj učesnika i održati spektakularan događaj u Evropi.

tim-konferencije

 

NOVI.BA: Kako je došlo do toga da Vas put odvede u Austriju i kako je izgledao Vaš prvi susret sa ovom zemljom?

SEAD AHMETOVIĆ: Moji su roditelji došli još 1988. u Austriju na privremen rad, a budući da su se u međuvremenu odigrala nesretna ratna dešavanja, tu su i ostali. Pošto sam bio jako malen po dolasku, ne sjećam se prvog susreta s Austrijom. Ova zemlja je predivna, i u vremenu najtežih dešavanja u našoj domovini je pomogla naše ljude. Austrija i danas igra važnu ulogu u ekonomiji Bosne i Hercegovine, tako da za Austriju uistinu vežem samo najljepša sjećanja. Naravno, moja domovina na papiru, a što je još važnije i u srcu, je Bosna i Hercegovina.

 

NOVI.BA: Osjećate li nostalgiju za Bosnom i Hercegovinom i koliko često dolazite? Kakva je poslovna saradnja između Austrije i BiH?

SEAD AHMETOVIĆ: Sebe i ne vidim kao nekog ko ne živi u BiH, pa za nostalgijom nema potrebe. Kao što sam rekao, u Bosni provodim skoro pola svog vremena, ali priznajem, domaću hranu često poželim dok sam u Beču.

Poslovna saradnja između BiH i Austrije je jako dobra. Austrija je od 1994. do 2015. u našu domovinu uložila oko 1,2 milijardi eura i to je čini najznačajnim ulagačem u našu državu.

sead-2

 

NOVI.BA: Ima li Bosna i Hercegovina kvalitetne stručnjake iz oblasti programiranja koji mogu konkurirati onima u zapadnoevropskim zemljama?

SEAD AHMETOVIĆ: Budući da dugo radim u IT sektoru, imao sam priliku susresti se sa stručnjacima iz ove oblasti koji dolaze iz svih krajeva svijeta. Naši stručnjaci, ne samo iz Bosne i Hercegovine, nego i iz cijele naše regije su vrhunski i bez problema mogu konkurirati na tržištu rada bilo gdje u svijetu.

Ovo, naravno, nije došlo samo po sebi, nego su naši momci i djevojke danonoćno radili i usavršavali se, i to još od srednjoškolskih dana. Na vrijeme su prepoznali koja znanja i vještine nedostaju na tržištu rada i usmjerili se u tom pravcu.

 

NOVI.BA: Za kraj, imate li nešto poručiti mladim ljudima koji žele slijediti Vaš primjer i bolji život graditi van granica ove zemlje?

SEAD AHMETOVIĆ: Nikome ne bih preporučio da slijedi moj ili bilo čiji primjer u vidu ostvarivanja poslovnog uspjeha. Svako treba slijediti svoje želje i snove i raditi na njihovom ostvarenju.

Mnogi misle da je svugdje lakše uspjeti nego kod nas, ali to nije istina. U BiH ima jako puno uspješnih ljudi, ali se o njima malo piše, tako da ne bih nužno savjetovao mlade da traže uspjeh izvan granica naše zemlje.

Međutim, mišljenja sam da svi koji žele graditi uspješan poslovni život trebaju na vrijeme razmišljati o odlukama koje donose, a koje su vezane za buduću profesiju. To dakle, počinje od djetinjstva ili najkasnije, adolescentske dobi, prije svega odabirom škole. Roditeljima bih preporučio da djecu usmjeravaju u pravcu stjecanja znanja i vještina koje nedostaju na tržištu rada. 

Bitno je puno rada i truda da se postane stručnjak u nekoj oblasti, a mnogi lako odustanu ili čak i ne počnu jer misle da to ne mogu. Lako je biti mediokritet, trudite se da budete najbolji u onom što radite. Niko nije uspio jer je sjedio i čekao da mu se uspjeh desi. Potrebno je mnogo rada i mnogo više žrtve nego je većina spremna dati. I u tome je osnovna razlika između prosječnog i super uspješnog u bilo čemu. 

Zapamtite, ograničenja su jedino u vašoj psihi. Oslobodite se straha i radite više nego drugi, učite i trudite se. Uspjeh sigurno neće izostati.

Ne propustite