Istru pogodile oluje, u Zagorju pala tuča veličine jajeta, ALI NAJGORE DOLAZI SUTRA!

Region
Istru pogodile oluje, u Zagorju pala tuča veličine jajeta, ALI NAJGORE DOLAZI SUTRA!
Nakon sparnog dana, počela su prva grmljavinska nevremena koja su donijela i osvježenje.

Nakon sparnog dana, počela su prva grmljavinska nevremena koja su donijela i osvježenje.

Oko 13 sati pljuskovi su padali na području unutrašnjosti Istre. Za vrijeme oluje je do 15 sati napadalo desetak milimetara kiše uz osjetan, no ipak kratkotrajan pad temperature zraka.

Temperature su pale za 10-ak stupnjeva.

Predznaci destabilizacije atmosfere već su jutros bili vidljivi u obliku porasta visoke naoblake i sparine, a oko 13 sati došlo je do razvoja jače naoblake na istoku Pazinštine i oko Učke.

slika2

Olujni sustav do 15 sati donio je 10-ak mm kiše (Cerovlje, zapad Učke) uz osjetan, no ipak kratkotrajan pad temperature zraka, piše Istramet.

Grmljavinski pljuskovi danas popodne zahvatili su dio Hrvatske, a oko 18 sati jaka tuča pogodila je područje Poznanovca, Zlatar Bistrice, Marije Bistrice, Konjščine, Bedekovčine, Mača i šire područje Sv. Križa Začretja u Zagorju.

Tuča veličine oraha padala je nekoliko minuta, a sličan je scenarij bio i u drugim mjestima

"Veličina jajeta, ponegdje i teniske loptice. U 36 godina koliko mi je na leđima, nikad nisam vidio toliku", kazao je za Index čitatelj koji nam je poslao fotografije tuče.

Današnje nestabilnosti uvod su u jaču promjenu vremena koja tek pristiže. Prema većini aktualnih prognostičkih modela, najveća vjerojatnost pojave grmljavinskih pljuskova postojat će u drugom dijelu ponedjeljka i u noći na utorak. Zapuhat će umjeren jugozapadnjak i jugo koje će u noći na utorak okrenuti na sjeverozapadnjak i buru uz osjetno te za većinu dobrodošlo osvježenje.

Nakon nekoliko nestabilnijih dana, već od četvrtka očekuje nas postupno zatopljenje uz sve rjeđe nestabilnosti, a od petka se prema svemu sudeći ponovno vraćaju (velike) vrućine.

slika3

 

(Index.hr)

Ne propustite