Legendarni uređaj koji je osvojio Jugoslaviju, a kasnije i cijeli svijet. Sjećate li se ovih telefona?

Sjećate li se
Legendarni uređaj koji je osvojio Jugoslaviju, a kasnije i cijeli svijet. Sjećate li se ovih telefona?
Istina je da su mnogi od nas zbog manjka novca ponekad primorani da živimo tu nostalgiju.

Morate priznati da vas je obuzela određana nostalgija kada ste ugledali ovu sliku. Međutim, istina je da su mnogi od nas zbog manjka novca ponekad primorani da živimo tu nostalgiju jer skoro u svakom domu naše zemlje možete naći neki dio nameštaja i tehnologije koji je duplo stariji od punoljetnih članova porodice.

 

 
Ovaj gotovo nezaobilazan i sastavni dio svakog domaćinstva, ali i kancelarija, dizajnirao je slovenački dizajner i arhitekta Davorin Savnik 1978. godine. Za originalni dizajn je dobio nagrade i priznanja širom svijeta, a o ugledu čuvenog modela ETA 80 (Električni telefonski aparat) najbolje svjedoči činjenica da je dio stalne postavke Muzeja moderne umjetnosti u Njujorku (MoMA), kao i Muzeja moderne umjetnosti u Minhenu.
 

 


Proizveden je u čak 5 miliona primjeraka, a prestižna priznanja i činjenica da nije bio zaštićen patentom učinile su da ovaj originalni dizajn bude kopiran od strane mnogih svjetskih kompanija u svijetu, tako da se procjenjuje da je ukupno proizvedeno čak 300 miliona "klonova" ovog telefona koji su doprinijeli tom utisku "klasičnog telefona".
 

Ne propustite