Šokantna istina o razvratnom životu budističkih redovnika: MILIONI NA RAČUNIMA, VILE U AMERICI, MERCEDESI, ZLATNI KIPOVI BUDE, SEKS S DJEVOJČICAMA

Zanimljivosti
Šokantna istina o razvratnom životu budističkih redovnika: MILIONI NA RAČUNIMA, VILE U AMERICI, MERCEDESI, ZLATNI KIPOVI BUDE, SEKS S DJEVOJČICAMA
Video koji u prvom planu prikazuje redovnika, sada poznatog po imenu prije zaređenja, Wirapola Sukphola, postao je viralan nakon što je objavljen je na YouTubeu.

Bio je to potpuno neuobičajen prizor: grupa budističkih redovnika s obrijanim glavama u tradicionalnim narančastim haljama sjedili su u kožnim sjedalima luksuznog aviona i međusobno si dodavali skupocjene predmete.

Video koji u prvom planu prikazuje redovnika, sada poznatog po imenu prije zaređenja, Wirapola Sukphola, postao je viralan nakon što je objavljen je na YouTubeu.

Naknadna istraga Tajlandskog odjela za specijalne istrage (DSI) otkrila je način života redovnika potpuno suprotan od očekivanog.

Na deset različitih bankovnih račun pronašli su najmanje 200 miliona tajlandskih bata (otprilike 9,5 miliona maraka), kao i dokaze o kupovini 22 Mercedesa.

Wirapol je sagradio vilu na jugu Kalifornije, posjeduje veliku kičastu kuću u svom rodnom gradu Ubon Ratchathani i dao je napraviti golemu repliku kipa Bude koja je salivena od, kako se sam lažno hvalisao, devet tona zlata.

Postoje dokazi, tvrdi DSI, i o seksualnim vezama s brojnim ženama od kojih jedna tvrdi da joj je Wirapol napravio dijete kada je imala samo 15 godina, što je DSI potkrijepio DNK testom.

Wirapol je u međuvremenu pobjegao u SAD, a tajlandskim vlastima trebale su četiri godine da osiguraju njegovo izručenje. Wirapol poriče optužbe o prevari, pranju novca i silovanju.

Mnogi se pitaju kako je ovaj redovnik postigao toliki utjecaj u ranim dvadesetim godinama i kako mu je dopušteno kršiti budističke zapovijedi po kojima bi svi redovnici trebali živjeti. Naime, redovnici ne bi trebali ni dirati novac, a seks je strogo zabranjen.

Loše ponašanje redovnika nije ništa neobično na Tajlandu. Mnogi redovnici su postali iznimno bogati, uzimaju drogu, uživaju u seksualnim odnosima pritom ne birajući je li muško ili žensko, dječak ili djevojčica.

Čini se da je Wirapola također zahvatio ovaj trend. U siromašnu sjeveroistočnu provinciju Sisaket stigao je početkom 2000-ih i podigao samostan na doniranoj zemlji u selu Ban Yang. No tamo je dolazilo svega nekoliko mještana, jer su bili presiromašni da bi ponudili velikodušne donacije kakve je Wirapol očekivao.

Kako bi privukao bogatije ljude iz drugih dijelova države, Wirapol je počeo održavati razne svečanosti, prodavati talismane, te je sagradio repliku smaragdnog Bude.

Hodočasnici su govorili kako ih je privukao njegov nježan i topao glas i njegove tvrdnje da posjeduje moći poput sposobnosti da hoda po vodi i komunicira s božanstvom.

Zauzvrat, Wirapol je davao velikodušne darove moćnicima u toj regiji - mnogi automobili kupljeni su kao pokloni važnim redovnicima i dužnosnicima. Wirapol i dan danas ima poklonike koji se zaklinju da je u srcu dobar čovjek.

Nakon niza skandala, ljudi otvoreno govore o krizi budizma u Tajlandu. Broj zaređenja je u opadanju, a mali hramovi stoje financijski vrlo loše.

Vlada je sada uvela zakon koji zahtijeva od hramova koji dobivaju 3-4 milijarde dolara svake godine u donacijama da objave podatke o financijama. Također se govori o uvođenju nove digitalne osobne iskaznice za redovnike kako bi se osiguralo da 'prijestupnici' ne mogu biti ponovno zaređeni, prenosi Jutarnji.hr.

Ne propustite