ZLOSTAVLJANJE DJECE NA INTERNETU - Ove dvije društvene mreže prednjače!

Zanimljivosti
ZLOSTAVLJANJE DJECE NA INTERNETU - Ove dvije društvene mreže prednjače!
Mimo poznatih podataka o zlostavljanju u školi i oko nje, gdje tinejdžeri jedni druge maltretiraju, najnoviji podaci kažu da je to ništa spram maltretiranja u virtualnom svijetu.

Shvatite da su djeca u toj dobi još osjetljivija od male djece, pa se malo bolje pozabavite njihovim sudbinama.
   

Ukoliko vaš tinejdžer ima profile na društvenim mrežama, provjeravajte što radi. Nemojte misliti da je to zadiranje u njihovu privatnost jer podaci o zlostavljanju i tinejdžerskim tragedijama sve više govore u prilog tome da je upravo virtualan svijet najopasnije mjesto za njih.

Mimo poznatih podataka o zlostavljanju u školi i oko nje, gdje tinejdžeri jedni druge maltretiraju, najnoviji podaci kažu da je to ništa spram maltretiranja u virtualnom svijetu. A tu definitivno prednjače Instagram i Facebook.

To je otkrilo britansko istraživanje koje se na ovu temu radi svake godine, a 2017. očito je godina u kojoj cyber zlostavljači najčešće napadaju na ove dvije spomenute mreže.

Mogli bi ih nazvati zlom modernog doba, jer su zlostavljači dobro skriveni iza monitora i ciljano napadaju one za koje procjene da na njima mogu liječiti svoje frustracije, a tinejdžeri, iako to u globalu shvataju, ne kuže problem do kraja. Tako stradaju nevine žrtve cyber bulinga koji, što je još gore, ne znaju, ne žele ili se srame priznati da su zlostavljani svojim roditeljima, starateljima i starijim odgovornim osobama.

Zato je to pitanje zadiranja u privatnost danas puno kompleksnije nego prije, jer nije isto hoće li mama prekapati ladice ili će tu i tamo provjeriti što se događa u paralelnom svijetu u kojem klinci danas praktički žive više nego u pravom svijetu.


Pogotovo ako primijetite da vaše dijete, imalo ono 12 ili 18, nešto muči, a o tome vam ne želi pričati.

A sad slijede dokazi za ove tvrdnje:

Istraživanje je obuhvatilo 10.020 osoba u dobi od 12 do 20 godina, a kaže da internet ostavlja sve gore posljedice na djeci te se tom fenomenu nekako mora stati na kraj.

Djeca, tinejdžeri i adolescenti koji su na svojoj koži osjetili zube cyber zlostavljača, priznali su: 42 posto njih doživjelo je to na Instagramu, 37 posto na Facebooku, 31 posto na Snapchatu, a zanimljivo je da je zapravo najpopularniji internet kanal, YouTube, najsigurniji, sa samo 10 posto prijavljenih slučajeva od spomenute brojke zlostavljane djece iz ovog istraživanja.

Slikovni rezultat za instagram cool photos

Ove informacije također trebate znati:

-1 od 10 prijavljenih slučajeva dogodili su se u roku od tjedan dana prije prijave
-50 posto prijava tiče se zlostavljanja zbog izgleda
-24 posto njih zlostavljano je zbog privatnih podataka koje su objavili o sebi
-27 posto djece prijavilo je zlostavljanje zbog podataka, fotografija i videa koje je netko drugi objavio, protiv njihove volje
-18 posto prijava je pogrešno prijavljeno (namjerno, bez pravog zlostavljanja) 

Istraživanjem je obuhvaćeno i samo ponašanje zlostavljača, a čak 12 posto njih priznalo je da se katkad ponašaju odvratno prema svojim vršnjacima i toga su itekako svjesni. Najčešće se pravdaju time da je to postalo "normalno".

To dakle znači ono što se već godinama ponavlja: ponašanje mladih ljudi na internetu ima sve jasnije konotacije lošeg i ponavljajućeg obrasca ponašanja i to je nešto što roditelji ne smiju smetnuti s uma.

Shvatite da su djeca u toj dobi osjetljivija od male djece, pa se malo bolje pozabavite njihovim sudbinama. Posljedice mogu biti višestruko gore nego što mislite, a često ostave trajne posljedice. 

Ovo nije šala!

Ne propustite