INTERVJU/ NAČELNIK OPĆINE BOSANSKI PETROVAC ZLATKO HUJIĆ ZA NOVI.BA: Suživot Srba i Bošnjaka je dobar, građani žive i rade zajedno

Aktuelno
INTERVJU/  NAČELNIK OPĆINE BOSANSKI PETROVAC ZLATKO HUJIĆ ZA NOVI.BA: Suživot Srba i Bošnjaka je dobar, građani žive i rade zajedno
Nečelnik općine Bosanski Petrovac Zlatko Hujić za Novi.ba govorio je problemima i realizovanim projektima u ovoj općini, zatim o ulaganjima i privlačenju investitora, ali i o međuetničkom životu na području Bosanskog Petrovca.

Nečelnik općine Bosanski Petrovac Zlatko Hujić za Novi.ba govorio je problemima i realizovanim projektima u ovoj općini, zatim o ulaganjima i privlačenju investitora, ali i o međuetničkom životu na području Bosanskog Petrovca. 

 

Novi.ba:  Ovo je Vaš drugi mandat na čelu Bosanskog Petrovca, na koje realizirane projekte ste posebno ponosni? 

ZLATKO HUJIĆ: Projekti koji direktno i značajno, utječu na kvalitet života, građana i koji su ostvareni u posljednje 4 godine, su:

 -završena kanalizacija u dužini od 18km, u gradskom dijelu, s priključcima čija izgradnja se nastavlja,
 - otvoren trgovački centar Bingo, koji je zaposlio 50 ljudi,
 - zaposleno 30 ljudi u Alma ras, kompaniji iz Olova, koja nastavlja s zapošljavanjem žena, u narednim godinama,
 -kompanija Arifagić investment, iz Kozarca (Prijedor), otvorila farmu norveških goveda, u selu pored B. Petrovca, s namjerom da širi djelatnost, do nevjerovatnih dimenzija (tvornica stočne hrane,uzgoj elitnih bikova,klaonica, mesnica, proizvodnja sira, mljekara......). Opstrukcije koje doživljava, od nekih struktura i lobija,vjerujem da će nestati jer nisu odraz volje naroda, nego interesa pojedinaca i grupa. 
 -slovenačka kompanija Pirnar, 100% izvoznik finalnih proizvoda od metala i stakla, sa gotovo 100 uposlenih radnika, gradi drugu veliku halu, s namjerom da zaposli još toliko ljudi,
 -grad i sela su prosvjetlili, doslovno, jer smo postavili oko 1.500 novih svjetiljki,
 -izgrađeno je puno novih kuća, zgrada sa 6 stanova, radi se druga sa 20 stanova, za ljude u socijalnoj potrebi. 
 -na kraju,ako se to može nazvati projektom, posebno sam ponosan na međuljudske odnose i povratak duše ovom gradu, rekao bih, koju mu godinama uzimaju pomenute strukture besomučnom sječom i odvozom naših šuma, koje pripadaju  narodu, a ne pojedincima i odabranim. Uzimati toliko puno, a davati gotovo simbolično, građanima ovog grada, teško da ima igdje u svijetu !?Međutim, naglašavam, nećemo nikada stati u ovoj borbi za svoju dušu.

Novi.ba: Koji su trenutno najveći problemi u općini Bosanski Petrovac i šta radite kako biste ih riješili?

ZLATKO HUJIĆ: Vjerovatno ste pratili čitavu priču oko uzurpacija poljoprivrednog zemljišta od strane nevlasnika. Ne može me niko uvjeriti da je moguće da se otima i prisvaja državno zemljište od strane privatnih lica, a da za to niko ne snosi sankcije. To zemljište bi trebalo biti osnova poljoprivrednog razvoja jedne općine, a ne poligon za bogaćenje pojedinaca kroz uzimanje državnih poticaja. Takođe, ovdje se krčme šume, a drva prevoze na razne strane. Od kada se upravljanje šumom vrši sa kantonalnog nivoa, niko od njih ne gleda na šumu kao na nešto svoje, nego kao tuđe, koje isključivo treba eksploatirati. Zato je vrlo važno da što prije bude donesen federalni zakon o šumama i da se na pravi način počne gospodariti šumom. Kada bi država donijela adekvatne propise i kad bi gospodarenje sa ova dva prirodna resursa prešla na lokalnu zajdnicu, bilo bi puno više reda i ono se ne bi tako bezočno pljačkalo. Tada bismo mogli ponuditi puno više građanima Bosanskog Petrovca, jer i naša općina je, baš kao i cijela država, pogođena iseljavanjem svoga stanovništva.

Novi.ba:  Možete li nam reći kakvo je trenutno stanje u privredi na području općine i koji privredni subjetki imaju status nosioca privrednog razvoja? 

ZATKO HUJIĆ: Najviše zaposlenih je u sektoru šumarstva, u drvnoprerađivačkoj industriji. To su preduzeća koja se bave i finalnom proizvodnjom, proizvodnjom namještaja, peleta i drugog asortimana. Društvo uspješnih čini i Bosnaplast, preduzeće za proizvodnju  petformi, odnosni epruveta za puhanja flaša za vodu, pića, ulja, i druga plastična ambalaža u prehrambenoj industriji.  Najznačajniji  privredni subjekti su iz drvne industrije, preduzeća koja se bave i finalnom proizvodnjom, proizvodnjom namještaja, peleta i drugog asortimana.ali i novim fabrikama
Ipak, naša najuspješnija firma je d.o.o. Pirnar koji se bavi proizvodnjom metalnih vrata za izvoz i koja upošljava veliki broj lokalnog stanovništva. 

Novi.ba:  U koju granu se najviše ulaže u općini Bosanski Petrovac i koje grane zapravo imaju najveći potencijal za ulaganje i privlačenje investitora?

ZLATKO HUJIĆ: Mi smo za investitore otvoreni i njima smo u službi. Općinska administracija je izuzetno usmjerena da se radi na otvaranju novih radnih mjesta, i nikada neće biti prepreka. Najveće mogućnosti su u drvoprerađivačkoj industriji, ali ne treba zanemariti ni poljoprivredu. Možemo ponuditi prostor i za investitore u turizam, u alternativnu energiju, tercijarni sektor. Puno je toga, zaista. Svako sa kapitalom, a želi ga investirati u općinu Bosanski Petrovac, s moje strane lično će biti prioritet.

Novi.ba:  Kakav je međuetnički život  na području općine Bosanski Petrovac i imate li saradnju sa vjerskim zajednicama ?

ZLATKO HUJIĆ: Kao multietnička zajednica, za jednakim brojem Srba i Bošnjaka, sa zadovoljstvom mogu reći da je suživot dobar. Nema nacionalnih incidenata, građani žive i rade zajedno. Izuzetna je saradnja i sa čelnicima vjerskih zajednica, glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice, kao i sa Vladikom Eparhije, koji  ima sjedište u Bosanskom Petrovcu, na što smo veoma ponosni.

 

SASVIM LIČNO 

Novi.ba: Ko je Zlatko Hujić nakon radnog vremena, Vaši interesi, hobiji i životni stil? 

ZLATKO HUJIĆ:  Zlatko Hujić je ekonomski stručnjak koji je svoje znanje prenio u politiku bosanksohercegovački patriota koji je svejtsko iskustvo stavio u funkciju razvoja svoje zemlje, a iznad svega jednonstavan krajiški čovjek, suprug i otac petero djece.

 

 

Ne propustite