ODGOVOR MINISTARSTVA ODBRANE BIH: Do sada nismo razmatrali nabavku kanadera

Bosna i Hercegovina
ODGOVOR MINISTARSTVA ODBRANE BIH: Do sada nismo razmatrali nabavku kanadera
TEMA DANA/ MAJDA KOVAČ: Velika je koncentracija dima na Čvrsnici; Kanaderi u BiH i dalje MISAONA IMENICA

Ovih dana glavna tema u domaćim, ali i regionalnim medijima su požari koji haraju ovim područjem. 

Općina Jablanica donijela je Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće izazvane šumskim požarima, a požar i danas na ovom području gase dva helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Portal Novi.ba jučer je pisao o nedostatku kanadera, ali i kako nabavka istih nije u prioritetu vladajuće strukture u našoj zemlji. Obratili smo se Ministarstvu odbrane BiH kako bismo dobili informacije o opremljenosti Oružnanih snaga BiH, te da li uopšte postoji inicijativa za nabavkom kanadera.

Odgovor Ministarstva odbrane BiH prenosimo u cjelosti:

"Tijekom 2017. godine Oružane snage BiH su u više navrata bile angažirane u operacijama gašenja požara iz zraka i kopna, posebno na udaljenim i nepristupačnim terenima širom BiH. Oružane snage BiH krajem ožujka do sredine srpnja pružile su pomoć u obrani i gašenju od požara na lokacijama općina Konjic, Ravno, Jablanica i Ljubinje.

S obzirom na to da je izuzetno teška situacija na područjima zahvaćenim požarima usložnjavala djelovanje civilnim strukturama vlasti na gašenju požara korišteni su helikopteri OS BiH tipa Mi-8T i Mi-8MTV. Pomoću helikoptera OS BiH vršeno je gašenje požara pomoću protupožarnog vedra, kao i izviđanje požarišta iz zraka. Tijekom ovih aktivnosti izvršeno je preko 36 sati leta i izbačeno je preko 312 tona vode. Na gašenju požara u općini Ljubinje pored zrakoplovnih snaga bilo je angažirano i 15 pripadnika OS BiH s pripadajućom vatrogasnom opremom i materijalno-tehničkim sredstvima.

Svi zahtjevi civilnih struktura, sukladno procedurama, su prihvaćeni i realizirani od strane OS BiH, koje i ovaj put pokazuju solidarnost i spremnost za pomoć civilnim strukturama u zaštiti imovine i materijalnih dobara.

Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH u principu raspolažu zastarjelom opremom za gašenje požara i ista je u nedovoljnim količinama. Ministarstvo obrane BiH je pokrenulo projekte nabavke opreme za pružanje pomoći civilnim organima u prirodnim i drugim nesrećama, za što je potrebno odobravanje i osiguravanje značajnih  proračunskih sredstva od nadležnih institucija BiH.

Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH do sada nikad nisu razmatrale nabavku „kanadera“ zbog brojnih razloga, a među njima ističemo veoma ograničen proračun  kao i zakonsku nadležnost entitetskih civilnih zaštita koje bi trebale da se bave pitanjima nabavke ovih i sličnih letjelica za gašenje požara iz zraka", odgovor je Ministarstva.

Ne propustite