INTERVJU/SUTKINJA ADISA ZAHIRAGIĆ ZA NOVI.BA: Žene sudije jesu kapacitet BiH, ali toga uglavnom nisu svjesne

Aktuelno
INTERVJU/SUTKINJA ADISA ZAHIRAGIĆ ZA NOVI.BA: Žene sudije jesu kapacitet BiH, ali toga uglavnom nisu svjesne
Educirane, osnažene i osvještene sutkinje u oblasti ravnopravnosti spolova, ljudskih prava i zabrana diskriminacije, te efikasno i djelotvorno provođenje domaćih zakona koji se dovode u vezu sa međunarodnim standardima, jedna je od vizija Udruženja Žena sudija u Bosni i Hercegovini.
Educirane, osnažene i osvještene sutkinje u oblasti ravnopravnosti spolova, ljudskih prava i zabrana diskriminacije, te efikasno i djelotvorno provođenje domaćih zakona koji se dovode u vezu sa međunarodnim standardima, jedna je od vizija Udruženja Žena sudija u Bosni i Hercegovini. 
 
O aktivnostima Udruženja, zatim o ohrabrivanju žena da budu na liderskom pozicijama, te o samoj zastupljenosti žena u pravosuđu Bosne i Hercegovine razgovarali smo sa predsjednicom Udruženja Adisom Zahiragić. 

Šta je kazala za naš portal pročitajte u intervjuu u nastavku. 

 
 
Novi.ba:  Za početak možete li nam reći nešto više o udruženju, aktivnostima i ciljevima? 

ADISA ZAHIRAGIĆ: Udruženje žena sudija u Bosni I Hercegovini (UZSuBiH) djeluje od novembra 2009. godine (bliže informacije na web stranici (www.uzsbih.ba ). Udruženje je jedno od profesionalnih udruženja u pravosuđu u BiH  i dio je svjetskog udruženja žena sudija IAWJ sa sjedištem u Vašingtonu. 

Misija Udruženja:  Efikasniji rad pravosuđa u BiH, Afirmacija zakona u vezi sa zaštitom ljudskih prava i zabrana diskriminacije, Profesionalno usavršavanje sudija i razmjena iskustava na domaćem i međunarodnom prostoru, Podizanje svijesti o ravnopravnosti spolova u profesionalnoj zajednici i drugim slojevima javnosti 

Vizija Udruženja: Educirane, osnažene i osvještene sutkinje u oblasti ravnopravnosti spolova, ljudskih prava (posebno prava žena i djece) zabrane diskriminacije te efikasno i djelotvorno provođenje domaćih zakona koji se dovode u vezu sa međunarodnim standardima , Kvalitet i profesionalizam u radu sudija u cilju osnaživanja povjerenja javnosti u sudove, Kontinuirana analiza provodivosti važećih zakona kao i predlaganje izmjena postojećih i donošenje novih zakona

Aktivnosti Udruženja se vežu sa specifičnost organiziranja i postojanja ovakvog udruženja (ravnopravnost spolova, osnaživanje pozicije žene sudije, podizanje svijesti kod sudija na teme nasilje u porodici, razni oblici rodno zasnovanog nasilja, iznuđivanje seksa sa pozicije moći, trgovina ljudima, porodično pravo, maloljetničko prestupništvo i sl.

naslovna

Okrugli sto Utjecaj korupcije i neetičnog ponašanja na žene kao marginaliziranu grupu 27. mart 2015, hotel Bristol, Sarajevo

 
Novi.ba: Znamo da su žene slabije zastupljenje u politici i na rukovodećim pozicijama, kakav je slučaj sa pravosuđem Bosne i Hercegovine? 
 
ADISA ZAHIRAGIĆ:  Žene sudije u BiH  pravosuđu su u većini (oko 70%) i slično je i sa tužiocima. Takav procenat ne pomaže da bi žene sudije u BiH bile vidljivije u iskazivanju svojih profesionalnih stavova i da bi bile na većini rukovodnih pozicija. Pripadnost spolu (M/Ž) se u našem društvu izjednačava sa položajem roda tako da su rodna pitanja i dalje nerazumljiva i nepopularna u svim slojevima javnosti, uključujući i pravosuđe. Zastupljenost žena sudija na rukovodećim pozicijama u BiH pravosuđu nije ni blizu u odnosu na procenat prisutnosti žena sudija ali se ne primjećuje da žene sudije u tom pravcu reaguju na bilo koji način. Ne primjećuje se podrška ili solidarnost među ženama sudijama. 
 
Novi.ba: Koliko predrasude, stereotipi i činjenica da živimo u tipičnom patrijarhalnom društvu utječu na karijeru jedne žene? 
 
ADISA ZAHIRAGIĆ:  Predrasude i stereotipi bitno utječu na karijeru žene u svakom društvu. Što se tiče žena sudija, situacija je slična kao i u svim drugim segmentima našeg društva. Žene se često povlače  i nisu osnažene iskazivati svoje stavove niti biti nosioci pozitivnih promjena u pravosuđu jer su predrasude i stereotipi od odlučujućeg uticaja na položaj i ponašanje žena.  Udruženje žena sudija u svojim aktivnostima (samo mali broj žena sudija) nastoji afirmisati diskusioni forum u cilju prezentiranja različitih pitanja koji su od značaja za neovisno pravosuđe, pitanje etike i odgovarajuće edukacije sudija u cilju jačanja povjerenja javnosti u pravosuđe.  Svijest žena sudija u BiH se mora orjentisati u pravcu suočavanja sa činjenicama da je percepcija javnosti prema pravosuđu negativna te da se postavi otvoreno pitanje među nama;  da li je slabost pravosuđa zbog većine žena na takvim pozicijama (rade iscrpljujući posao i nisu zainteresovane za svoju vidljivost u javnom prostoru u cilju naglašavanja važnosti i afirmacije sudijske pozicije, čast izuzecima)  ili su žene sudije prepustile dominaciju u upravljanju u pravosuđu muškom rodu koji su vještiji u svom predstavljanju.  
 
Novi.ba: Šta se može učiniti kako bi se žene ohrabrile da budu na liderskim pozicijama?
 
ADISA ZAHIRAGIĆ: Ohrabrivanje žena sudija se može postići samo podizanjem svijesti u suočavanju sa njihovim predrasudama. Svi živimo sa predrasudama koje su nas odredile u našem životnom djelovanju ali su rodne predrasude kod žena sudija opasne ne samo zbog nedovoljne angažiranosti u odnosu na rukovodeće pozicije koje uglavnom okupiraju muške sudije, već i zbog specifičnosti sudijske pozicije jer se odlučuje o pravima drugih. U tom pravcu su počele edukacije sudija (Centri za edukaciju sudija i tužilaca kroz projekte UZSuBiH) koje se odnose na rodne predrasude i stereotipe ali to je proces i rezultati ne mogu biti brzo vidljivi.  
 

 

Novi.ba:Šta žene sutkinje moraju raditi kako bi bile prepoznate kao značajan kapacitet BiH? 
 
ADISA ZAHIRAGIĆ:  Žene sudije jesu kapacitet BiH, ali toga uglavnom nisu svjesne pa i one koje su svjesne, nisu vidljive i teško dolaze do izražaja. Izlaz je u podizanju svijesti, što sam već naglasila, snažnija podrška radu UZSuBiH koja nije dovoljno prisutna kod žena sudija upravo zbog predrasuda da takvo udruženje nema snagu i značaj u BiH pravosuđu. 
 
Novi.ba: Da li imate neku poruku za sve žene, koja bih im mogla motivisati? 
 
ADISA ZAHIRAGIĆ: Žene sudije u BiH imaju jedinstven položaj koji omogućava da odlučuju o ljudskim pravima i da vide kroz sudske predmete probleme u BiH društvu. Pozivam ih da pokažu hrabrost u svojoj vidljivosti kroz profesionalne aktivnosti i budu pozitivni modeli za žene u BiH društvu. 

Žene koje su se dokazale u svojim karijerama u BiH društvu i zadovljne sa postignutim rezultatima, neka nikada ne zaborave da su takav put i šansu da budu birane na liderske pozicije,  utirale hrabre žene iz prošlosti koje su svojom hrabrošću pokazale da individualni rezultati trebaju imati opću vrijednost za buduće generacije.  Potrebno je pokazati više solidarnosti, empatije i podrške za druge žene i smanjiti nivo egocentričnosti  u smislu  “ja sam svojim trudom i znanjem došla do ove pozicije pa neka i one to urade ako su sposobne” a intimno vrlo dobro znaju da to nije tačno.     

 

Ne propustite