TRAGEDIJA: Majka ga spašavala iz plamena,a sestra poručuje: REKAO SI DA SI BETON, IZDRŽI DO KRAJA

Crna hronika
TRAGEDIJA: Majka ga spašavala iz plamena,a sestra poručuje: REKAO SI DA SI BETON, IZDRŽI DO KRAJA
Jedanaestogodišnji Mehmed Šabić iz naselja Čiriš u Gračanici teško je povrijeđen u požaru koji je protekle subote izbio u pomoćnom objektu porodične kuće. Jedanaestogodišnjak je tom prilikom zadobio teške, vanjske i unutarnje, opekotine.

Jedanaestogodišnji Mehmed Šabić iz naselja Čiriš u Gračanici teško je povrijeđen u požaru koji je protekle subote izbio u pomoćnom objektu porodične kuće. Jedanaestogodišnjak je tom prilikom zadobio teške, vanjske i unutarnje, opekotine.

-  Veliki je to šok bio za porodicu, naročito za njegovu majku, koja je bila sa Mehmedom u teškim momentima kada je planuo pomoćni objekat. Bezuspješno je pokušavala da ga izbavi iz vatre, a tom je prilikom i sama povrijeđena. Tražila je pomoć. Vikala je. Komšija, inače volonter vatrogasac čuo je njen poziv u pomoć i izvadio dječaka iz vatre -, priča rodica 11 -godišnjaka Hasiba Šabić Nurić.

mehmed

Mehmed je učenik 6. razreda osnovne škole. U mahali ga svi poznaju, a i šire.

- Mali je to dječak, sitan. Izgleda kao da ne može dvije kese da podigne, ali biste se iznenadili koliko je radišan. Uvijek je spreman da pomogne. Ako nekome u ulici dođu drva, on prvi trči da pomogne. Prošle godine kada je njegovom komšiji izgorio sprat kuće, on je sa ocem išao da pomogne, priča Šabić.

Dug oporavak

Mehmed je u UKC Tuzla primljen sa opekotinama koje su zahvatile gotovo 65 posto tijela i sedam je dana bio priključen na aparate za vještačko disanje, sa ne baš dobrim prognozama za preživljavnjem, piše Oslobođenje.

- Ljekari su rekli da je Mehmed fenomen. Nisu vjerovali da će izdržati ovih pet dana -, kazala je Šabić.

Danas je dječak, u pratnji tima ljekara iz UKC-a Tuzla, specijalno opremljenim vozilom izmješten na Kliniku u Zagreb gdje će liječenje biti nastavljeno.

- Svi smo odahnuli. Izdržao je put. Ljekari kaću da će mu za oporavak trebati 11 ili 12 mjeseci. Majka je danas prvi put nakon nesreće jela. Bila je u šoku. Otac to podnosi muški. Oni ne traže novac, ali će prihvatiti pomoć, kazala je Šabić i dodala da je Mehmed bio jako vezan za stariju sestru.

- Ljubavi sekina jedina... Sjeti se kako si mi neki dan rekao "ja sam beton" i izdrži do kraja...Cuko kojeg si ostavio meni na povjerenje je dobro. Tvoj laptop te čeka na stolu, a šifra od telefona koju ti nikad nisam dala je 2712... -, napisla je Mehmedova sestra na svom Facebook profilu.

I Gračanlije su se angažovale da pomognu Mehmedovoj porodici da bude uz svoje dijete u ovim teškim trenutcima. Volonteri, Mehmedove komšije skupljaju novac po mahalama. Roditeljima, koji nisu tražili pomoć, ali je ne mogu odbiti su već dali jednu sumu novca.

Doniranje novca

- Potreban im je novac da bi mogli biti uz Mehmeda u Zagrebu. Majka čeka izradu pasoša i ona bi već sutra trebala otputovati u Zagreb kako bi bila uz sina -, kazala je Šabić.

U petak će u centru Gračanice biti postavljene kutije za doniranje novca za smještaj i boravak porodice Šabić u Zagrebu.

- Važno je naglasiti da su troškovi liječenja Mehmeda u Zagrebu pokriveni zdravstenim osiguranjem, a novac se prikuplja za smještaj i boravak porodice u Zagrebu, navodi Šabić.

Otac dječaka danas se oglasio na svom Facebook profilu i u emotivnom postu zahvalio sugrađanima i dobrim ljudima na pomoći.

- Dragi građani, drugovi, komšije, poznati i nepoznati želim da se zahvalim u ime mog betona Mehmeda koji vodi lavovsku bitku za život. Prvo komšiji Ademović Osmanu Mehinom nanetu koji ga je kroz vatru i plamen nesebično izvuko napolje i dao mu novu šansu za život. Svojoj supruzi koja je i sama goreći vadila našeg betona osoblju u UKC Tuzla odjelu intezivne njege koja je danonoćno bdila i borila se za njegov život ulažući sve svoje znanje, uslove i napore, a koji koji kažu da je Meho njihova ljubav. Također, mojoj firmi Šuman koja je dala nadljudske napore da se Meho izmjesti van države te ponudila sve svoje resurse mome puncu Seji koji je danonoćno bio u saradnji sa firmom Index kako bi se Meho izmjestio. Hvala mojoj sestri Vesni Fazlić koja je moja snaga i bez koje ovo ne bih ja ni podnijeo. Hvala MZ Gračanica, komšijama, građanima za koje nemam riječi hvale. Dužan sam i reži da je Mehmed danas stigao u Zagreb. Smješten je na dječiju kliniku gdje nastavlja bitku za život. Ljudi hvala vam u ime mog Mehe kojeg babo najviše na svijetu voli -, napisao je Mehmedov otac.

Svi oni koji žele pomoći dječakovoj porodici, novac mogu uplatiti putem žiro računa koji je otvoren u Intesa Sanpaolo Banci.

Račun za uplate u KM

Broj transakcijskog računa klijenta: 1543039952944488

Ime i prezime: Nedim Šabić

Adresa: Čiriš 16, 75320 Gračanica, BiH

Račun za uplate iz inostranstva

Beneficiary: Nedim Šabić

Adress: Čiriš 16, 75.320 Gračanica, BiH(IBAN) BA39 1543039952944488ACC 60061100-529444

Beneficiary Banks : Intesa Sanpaolo Banka d.d. Bosna i Hercegovina Obala Kulina Bana 9 a, 71000 Sarajevo

S.W.I.F.T.: UPBKBA22

Correspondents bank (COMMERZBANK AG FRANKFURT/M, SWIFT COBADEFFACC 400 8768 558 00)

 

(Novi.ba/Oslobođenje)

Ne propustite