SMIJETE LI LOMITI TABLETE? Mnogi to čine, ali može izazvati nuspojave!

Porodica i zdravlje
SMIJETE LI LOMITI TABLETE? Mnogi to čine, ali može izazvati nuspojave!
Lomeći tablete, lako biste mogli unijeti u organizam previše ili premalo lijeka, što može smanjiti njegovu učinkovitost i uzrokovati neželjene nuspojave.

Neke su tablete uistinu goleme pa su pacijenti skloni prepoloviti ih prije gutanja kako bi si olakšali život. Ipak, ne smiju se sve vrste tableta lomiti, upozoravaju liječnici. Uvijek prije početka uzimanja određenih tableta pitajte liječnika ili ljekarnika postoji li u tom slučaju rizik od smanjenog djelovanja.

Ovo je poseban problem kod tableta koje zahtijevaju preciznu dozu, kao što su lijekovi za tretiranje bipolarnog poremećaja te srčanih bolesti.

“Lomeći tablete, lako biste mogli unijeti u organizam previše ili premalo lijeka, što može smanjiti njegovu učinkovitost i uzrokovati neželjene nuspojave”, zabrinut je Anshu Bhimbat, farmaceut iz Buckinghamshirea.

Neke tablete, nadalje, imaju zaštitni sloj koji kontrolira doziranje lijeka nakon što dođe u želudac. Rezanje je u ovom slučaju izrazito opasno jer se tada lijek ne oslobađa predviđenom brzinom i može stvoriti iritaciju želuca.

Imate li problem s gutanjem tableta, konzultirajte se s liječnikom da vam prepiše sirup ili neku drugu alternativu,prenosi net.hr.

Ne propustite