ZLU NE TREBALO: Kako postupiti kada netko u vašoj blizini doživi EPILEPTIČKI NAPAD

Zanimljivosti
ZLU NE TREBALO: Kako postupiti kada netko u vašoj blizini doživi EPILEPTIČKI NAPAD
Epilepsija je hronični poremećaj, no pravilnim odabirom terapije u 70 posto slučajeva može se postići dobra kvaliteta života i napade svesti na minimum.

Epilepsija je hronični poremećaj, no pravilnim odabirom terapije u 70 posto slučajeva može se postići dobra kvaliteta života i napade svesti na minimum. Na žalost, u preostalih 30 posto slučajeva lijekovi ne djeluju.

Kako prepoznati epileptički napad

Kada govorimo o epileptičkom napadu najčešće mislimo na veliki epileptički napadj ili grand mal. Osoba pada u nesvijest, grči se, pri čemu se zna ugristi za jezik, poplavi, iz usta joj ide pjena, a ponekad se i nekontrolirano pomokri. Osim grčenja ovaj napadaj karakteriziraju i trzaji mišića. Nakon napadaja koji u prosijeku traje dvije do tri minute, osoba je iscrpljena, boli je glava i pada u san.

Kako pomoći osobi koja doživi epileptički napad

-ostanite prisebni

-mjerite vrijeme napada (ukoliko traje dulje od pet minuta, zovite liječničku pomoć)

-osobu koja ima epileptički napad pokušajte staviti u bočni položaj (zbog prohodnosti dišnih puteva)

-ispod glave joj stavite jastuk ili nešto mekano kako se ne bi ozlijedila

-nemojte sputavati grčenje mišića jer to može rezultirati ozljedama

-ništa ne stavljate među zube osobi koja ima epileptički napad (ljudi to čine kako bi spriječili da se osoba ugrize za jezik, no stavljanje predmeta među zube može biti fatalno)

-kad napadaj prestane, budite kraj osobe i djelujte na nju smirujuće, lagano i tiho govorite dok ne dođe sebi ili dok ne stigne hitna pomoć

-ne dajte joj nikakvu hranu, piće ili lijekove dok napda u potpunosti ne prođe

Ne propustite