CRVENE TAČKICE NA TIJELU RAZLOG ZA BRIGU?! Evo kako ih možete prirodno liječiti

Porodica i zdravlje
CRVENE TAČKICE NA TIJELU RAZLOG ZA BRIGU?! Evo kako ih možete prirodno liječiti
Naša je koža sklona osipima različitih vrsta. Oni su većinom bezazleni i nestanu s vremenom bez naših intervencija. Ipak, uvijek je dobro razumjeti njihove uzroke kako bismo bolje reagirali kada se pojave na koži.

Naša je koža sklona osipima različitih vrsta. Oni su većinom bezazleni i nestanu s vremenom bez naših intervencija. Ipak, uvijek je dobro razumjeti njihove uzroke kako bismo bolje reagirali kada se pojave na koži.
Crvene tačkice se na tijelu mogu pojaviti iz više razloga. Neki od njih mogu biti vrlo ozbiljni, dok drugi ne vas ne bi trebali zabrinjavati. Kada biste trebali potražiti pomoć liječnika, saznajte u daljnem opisu simptoma. 

Uzroci crvenih točkica po tijelu:

 

Crveni madež ili “cherry” angiom 

 

Oni su vrlo česti i mogu se pojaviti na bilo kojem području vašeg tijela. Poznati su i kao senilni angiomi. Obično ih imaju osobe starije od 30 godina. Izgledaju crveno zbog popucalih krvnih žila u njima. Njihov uzrok nije sasvim jasan, ali mnogi stručnjaci vjeruju da su razlozi genetski.

Povezuje ih se s trudnoćom, izlaganjem suncu i izloženošću kemikalijama, osobito u prehrani. Kao i kod običnih madeža, razlozi za brigu pojavljuju se kad oni počnu mijenjati oblik i boju ili rasti. Također, obratite se liječniku ako često krvare.


 
Petehijalni osip

 

Petehije su ravne crvene tačkice na koži. Izgledaju poput osipa i pojavljuju se u skupinama, često na kapcima i unutrašnjoj površini usana.

Njihova se boja ne mijenja kada ih pritisnete, ali s obzirom na to da se pojavljuju kao simptom krvarenja, njihova se boja s vremenom može mijenjati od crvene prema smeđoj. Vrlo su česte i mogu biti znak različitih stanja. 

Najčešći uzroci uključuju

Alergijske reakcije, ozljede, autoimune bolesti ivirusne infekcije koje ugrožavaju zgrušavanje krvi. Među ostalim, manje čestim uzrocima su određeni medicinski tretmani, kemoterapije i zračenja, leukemija i druge zloćudne bolesti koštane srži. Neki lijekovi, heparin ili kortizon, također mogu uzrokovati petehiju. 

Oni su češći u novorođenčadi i postaju istaknuti nakon teškog povraćanja. Ako je uzrok infekcija, propisuju se antibiotici. No ako su petehije posljedica ozljede kapilara, možete ih zaliječiti i primjenom hladnih obloga. 

Keratoza pilaris (pureća koža)

 

Keratoza pilaris također može biti uzrok crvenim točkicama na tijelu. Ovaj genetski poremećaj utječe na povećanu proizvodnju keratina koji se nakuplja u folikulama dlaka na koži te se na površini kože pojavljuju grubi dijelovi (poput ribeža). Ovo se stanje još naziva i purećom ili pilećom kožom.

Obično se pojavljuje na vanjskim gornjim dijelovima tijela i rukama. Stanje se poboljšava ljeti, a pogoršava zimi kada koža postane suha. Ne postoji poseban tretman za ovaj poremećaj, ali možete koristiti hidratantne kreme i pilinge kako bi se bolje osjećali.

Slikovni rezultat za crvene tackice na koži

Leukoklastični vaskulitis

Leukoklastični vaskulitis je upala malih krvnih žila. Leukoklastični je izraz koji označava krhotine leukocita unutar stijenki krvnih žila. 

Ovo se stanje može manifestirati samo na vašoj koži, ali i proširiti na druge organe, uključujući središnji živčani sustav, gastrointestinalni trakt, srce, pluća i bubrege.

Kada je pogođena vaša koža, primjećujete krvarenje, odnosno mala područja kože prekrivena ljubičasto-crvenim ranama ili crvenim točkicama. Najčešće se pojavljuju na nogama. Ne prate ih drugi simptomi, ali ponekad možete osjetiti bol i svrbež. Veće upale mogu rezultirati velikim i bolnim prištevima. U tim slučajevima pojavljuju se i drugi problemi. 

Među njima su:

Povraćanje, bolovi u trbuhu, bolovi u mišićima, povišena temperaturu, krv u urinu, slabost, ukočenost i kašalj. Prije no što utvrdi koji je najbolji tretman za LV, vaš će liječnik proučiti vašu povijest bolesti. Ako je to prva i jedinstvena pojava crvenih točkica, riječ je o akutnom slučaju. U tom slučaju uklanjanjem uzroka rješavate problem. 

Ako se one iznova pojavljuju, u kroničnim slučajevima, vaš će liječnik razmotriti i druge opcije liječenja. Mogu zatražiti testove da pomognu identificirati pravu bolest. U slučaju da se bolest proširila na vaše unutarnje organe, mogu vam dati kortikosteroide i imunosupresive, piše krenizdravo.hr.

Reumatska groznica

 

Nepravilno liječenje streptokoka može dovesti do reumatske groznice. To obično događa kod djece od pet do 15 godina. No i starija djeca, pa i odrasli je mogu imati. To nije ozbiljna bolest, ali opasna je kada se ne liječi. 

Može uzrokovati ozbiljne probleme, uključujući:

Trajno oštećenje srca, moždani udar i smrt. Budući da je riječ o simptomu streptokoka, najprije treba pregledom utvrditi ima li vaše dijete i druge specifične simptome, kao što su upaljeno grlo s natečenim limfnim čvorovima ili poteškoće s gutanjem i krvavim iscjetkom iz nosa.

Nakon što liječnik utvrdi da dijete ima reumatsku groznicu, oni mogu odlučiti koristiti antibiotike, anti-upalne lijekove ili kortikosteroide. Ako nehotični pokreti uzrokuju dodatne ozbiljne probleme, vaše će dijete neko vrijeme trebati uzimati antikonvulzivne lijekove. Osim toga, vaše se dijete treba odmarati nekoliko tjedana, dok groznica u potpunosti ne prođe. 

Ostali uzroci

Kožni fibromrozacea, vodene kozice, kontaktni dermatitis, urođeni madeži, akne, prištići, osip od vrućine, ubod ili ugriz kukca, starenje.

 

Kako se prirodno riješiti crvenih tačkica po tijelu?

Iako često nisu jednako učinkoviti kao medicinski tretmani, postoje prirodni načini kojima možete smanjiti crvenilo na koži. Preko ljeta je koža sklonija oštećenjima koji mogu i ne moraju biti bezazleni. 

Među namirnicama koje vam mogu pomoći u ublaživanju crvenila na koži nalaze se ohlađeni krastavci, zeleni čaj, kokosovo ulje za suhu kožu, mlijeko, med, jogurt, cimet, limun, aloe vera i jabučni ocat. 

Ne propustite