KANCEROGENI TOKSIČNI OBLAK PRIJETI SPLITU: Najveća deponija u Dalmaciji i dalje gori (FOTO + VIDEO)

Region
KANCEROGENI TOKSIČNI OBLAK PRIJETI SPLITU: Najveća deponija u Dalmaciji i dalje gori (FOTO + VIDEO)
Građani Splita su noćas oko ponoći javili da požar ponovo tinja na Karepovcu.

Građani Splita su noćas oko ponoći javili da požar ponovo tinja na Karepovcu.

Velika splitska deponija ponovo je buknula, a obližnjim kvartom počeo je da se širi miris zapaljenog smeća.

Dežurne službe, prema pisanju Slobodne Dalmacije, napominju da straha od novog požara nema, ali ističu da situacija nije bezazlena.

- Dim izlazi iz Karepovca, vatrogasci su i dalje na terenu, ali nema opasnosti od požara - kažu nadležni i pojašnjavaju: 'Verovatno je vatra ušla u dublje slojeve, Karepovac sada treba da se natopi i zatrpa".

Smrad se osjeća po cijelom gradu, ali i sve do Solina, dok se s Klisa pruža zastrašujući pogled na Split.

Nad gradom se nadvio veliki oblak dima, velik nekoliko kilometara, a iz Vatrogasnog operativnog centra pojašnjavaju kako nema vetra koji bi ga oduvao i raščistio vazduh.

Takva situacija ipak nipošto se ne sme ignorisati jer i sami vatrogasci preporučuju građanima da zatvore prozore svojih domova i upale klime ako ih imaju. Takođe savjetuju građanima da redovno prate medije jer će Zavod za javno zdravstvo izveštavati o eventualnom pogoršanju kvaliteta vazduha.

vatrogasci

U centru 112 su otkrili kako su već primili brojne pozive zabrinutih građana koji se raspituju šta je potrebno uraditi u ovakvoj situaciji.

Javili su se i neki sugrađani koji su vrlo zabrinuti zbog trenutne situacije i potencijalne ekološke bombe koja prijeti Splitu, te su u strahu čak svoju djecu poslali van grada, ali iz centra 112 kažu kako razloga za paniku nema.

- Kvalitet vazduha u Splitu jutros je zadovoljavajuć i nema opasnosti za građane. Stalno pratimo stanje i vršimo mjerenja, ako dođe do pogoršanja situacije javnost će biti pravovremeno upozorena - rekao je Mate Herceg iz županijskog centra 112 za Slobodnu Dalmaciju.

Iz ugroženih područja na Kili i Karepovcu i jutros se diže gusti dim koji je prekrio šire splitsko područje. U Splitu se na otvorenom teško diše, a dim grize za oči.

Na području Žrnovnice, Tugara, Strožanca i Srinjina tokom noći nije bilo većih problema, javljaju iz Županijskog vatrogasnog operativnog centra. Iako je na ovom području jutros još uvijek vidljiv dim, nema veće vatre, a manje plamenove brzo saniraju vatrogasci koji osiguravaju požarište.

- Na Karepovcu ništa ne gori, samo se sanira - poručuju iz centra 112.

Na požarište na Karepovcu takođe je pozvan jedan kanader koji će uskoro obići teren.

- Da se zapalio Karepovac, strah me je i pomisliti što bi se dogodilo. Bila bi to katastrofa teško zamislivih razmjera – kazao je za Slobodnu Dalmaciju prof dr sc. Stanko Uršić, naučnik koji godinama već upozorava na opasnosti od spaljivanja otpada.

Profesor Uršić objašnjava da je dim s deponija 'katastrofalno toksičan' i da 's time u nauci nema spora'.

Pogledajte video:

 

(Slobodna Dalmacija)

Ne propustite